ООН: Голоду в світі не буде, але ринкам загрожує нестійкість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ООН: Голоду в світі не буде, але ринкам загрожує нестійкість

Аграрний ринок
250
Продовольча криза світу не загрожує, проте міжнародні продовольчі ринки будуть нестійкими. З таким прогнозом виступила Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (FAO).
Експерти FAO відзначають, що, незважаючи на зниження виробництва пшениці в Росії, в поточному році очікується третій найбільший в історії світовий урожай зерна. До того ж і запаси зерна залишаються на високому рівні. FAO вважає, що за таких умов говорити про наближення нової продовольчої кризи не варто, повідомив 8 вересня Центр новин ООН.
Експерти FAO відзначили, що не можна виключати коливання на ринках продовольства. Вони пов'язують це з трьома причинами: зростаюча значущість Чорноморського регіону як виробника зерна, де урожаї значною мірою коливаються від сезону до сезону; очікуване збільшення кількості погодних катаклізмів, пов'язаних зі зміною клімату; і посилення ролі "дійових некомерційних осіб" на продовольчих ринках.
FAO закликала країни Групи-20 очолити зусилля з розробки заходів, спрямованих на стабілізацію ринку в середньостроковій і довгостроковій перспективі.
Це завдання передбачає обговорення питань поліпшення ринкового регулювання, забезпечення кращої ринкової транспарентності і підтримку достатнього рівня запасів на випадок непередбачених обставин.
FAO пропонує обмежити несприятливу дію спекуляцій на продовольчі ринки. Одночасно організація відзначає, що нинішня ситуація була викликана не спекулянтами, а засухою в Росії.
Помічник гендиректора FAO Хафез Ганем, коментуючи тимчасову заборону на експорт пшениці з Росії, заявив, що як загальне правило заборон на експорт краще уникати, бо вони призводять до ринкової нестабільності.
За його словами, такого роду заборони сприяють підвищенню цін на продовольство для бідних країн-імпортерів, а також негативно впливають на виробників у країні, в якій вводяться заборони на експорт, оскільки вони не можуть скористатися перевагами вищих світових цін, відзначає Центр новин ООН.
24 вересня в Римі під егідою FAO зберуться міжурядова група по зерну і міжурядова група по рису.
За матеріалами:
АПК-Інформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас