ДКЦПФР економить на Нацдепозітарії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДКЦПФР економить на Нацдепозітарії

Кредит&Депозит
325
Управитель 86% акцій Нацдепозітарію - Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку - вирішив голосувати проти проведення додаткової емісії акцій на 73 млн грн. Нацдепозітарій не має гострої необхідності в цих коштах, але керівництво установи розраховує на зміну позиції Кабміну до кінця року. В той же час, на думку експертів, в умовах економії коштів держбюджету не варто чекати проведення додаткової емісії і в 2011 році.
Вчора Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) визначила позиції з усіх питань, які будуть винесені 15 вересня на розгляд зборів акціонерів Національного депозитарію (НДУ). Згідно з проектом завдання на голосування державного представника в особі ДКЦПФР (управляє 86% НДУ), якого має в своєму розпорядженні Комерсант-Україна, член ДКЦПФР Олексій Петрашко голосуватиме за зняття з розгляду чотирьох питань, що стосуються збільшення статутного капіталу депозитарію на 73 млн грн., до 103 млн грн. Документ направлений в Кабмін для остаточного затвердження і чекання нових кандидатур на посаді глав наглядової ради і правління НДУ.
В зверненні до прем'єр-міністра Миколи Азарова глава ДКЦПФР Дмитро Тевельов вказує, що при додатковій емісії акцій потрібні капіталовкладення для підтримки частки держави в НДУ. Для цього необхідні відповідні витрати держбюджету, які на поточний рік не передбачені. Тому комісія просить Кабмін визначитися з тим, яка має бути частка держави в капіталі Нацдепозітарію. "Питання додаткової емісії має вирішуватися в рамках концепції розвитку депозитарної системи України. Свої пропозиції по її розвитку ми подали в Кабмін", - повідомив Тевельов.
"Перенесення цього питання не позначиться на діяльності Нацдепозітарію", - сказав глава правління НДУ Володимир Ульянов. Він допускає, що наступні збори акціонерів можуть відбутися в найближчі два місяці. "Якщо держава визнає потрібною брати участь в додатковій емісії, то в разі ухвалення рішення про її проведення в пізніші терміни фінансування може піти з бюджету наступного року", - відзначив Ульянов. Він визнав, що, якщо держава не братиме участі в додатковій емісії, її пакет зменшиться. Отримати коментар глави наглядової ради НДУ Віктора Івченка, який контролює майже 14% акцій Нацдепозітарію, Ъ вчора не вдалося.
З розгляду буде зняте і питання "Про рішення зборів акціонерів 9 серпня 2007 року", коли вперше було вирішено збільшити статутний капітал НДУ до 103 млн грн. Тоді була передбачена можливість провести злиття з депозитарієм "Міжрегіональний фондовий союз" (МФС) в ході підписки на акції НДУ. Зараз активи МФС належать Всеукраїнському депозитарію цінних паперів (також володіє 1 акцією НДУ). Тоді МФС оскаржив в суді законність прийнятого рішення Нацдепозітарієм, і 24 грудня того ж року уряд скасував своє рішення про передачу акцій НДУ в управління від ДКЦПФР Мінфіну, який не заважав ухваленню рішення про додаткову емісію.
Голова правління МФС Микола Швецов як і раніше виступає проти збільшення статутного капіталу Нацдепозітарію. Як випливає з його слів, прийняття рішення про проведення додаткової емісії підірвало б переговорний процес об'єднання депозитаріїв в Центральний депозитарій. Зрив переговорів не дозволить вирішити завдання, поставлене президентом Віктором Януковичем. "У 2007 році додаткова емісія зірвала весь процес переговорів, який був затверджений главами наглядових рад депозитаріїв", - говорить Швецов. Нацдепозітарію доведеться вести переговори, маючи в статутному капіталі всього 30 млн грн., тоді як капітал Всеукраїнського депозитарію цінних паперів зараз складає 80 млн грн., говорять експерти. "Але щоб отримати гроші з держбюджету, потрібно мати дуже вагомі причини, тоді як зараз йде масштабна економія по всіх секторах", - відзначає президент фонду "Амадеус-індекс ПФТС" Михайло Ройко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас