Київ прокладає шлях до "Хрещатику" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ прокладає шлях до "Хрещатику"

Фондовий ринок
731
Київська міська державна адміністрація (КМДА) має намір сконцентрувати більше 25% акцій банку "Хрещатик" (Київ) . Блокуючий пакет дозволить міській владі перешкоджати зміні статуту і майбутньому збільшенню капіталу банку. Юристи говорять, що його акціонери можуть зажадати в КМДА за скорочення своєї частки не лише грошову компенсацію.
Київська міська держадміністрація має намір отримати блокуючий пакет акцій банку "Хрещатик". "Ми вже зустрічалися з керівництвом банку і на цьому тижні вестимемо переговори про повернення акцій. Ми повинні залишити за собою блокуючий відсоток наших активів", - заявив вчора перший заступник голови КМДА Олександр Попов.
До 2006 року КМДА володіла 51,2% акцій банку, проте не прийняла участі в додатковій на 290 млн грн., і частка міста була розмита. Зараз до блокуючого пакету КМДА не вистачає всього 0,5%. "Київ володіє 23,7% банку безпосередньо, а з частками комунальних підприємств у нього 24,49%.
Адміністрація хоче сконцентрувати блок-пакет і планує взяти участь у підписці, згідно з якою статутний капітал 'Хрещатику' буде збільшений на 200,2 млн грн., до 818 млн грн.", - повідомив голова правління банку Дмитро Гриджук. Намір КМДА збільшити свою частку він пояснює необхідністю кредитування муніципальних підприємств. "Наш банк - єдиний, який працює з комунальним сектором і підтримує соціальні програми. Акціонери розуміють, що їх частка має бути більшою", - говорить банкір. Емісію акцій в банку планували на осінь.
На 13 липня найбільшими акціонерами "Хрещатику" були ТОВ "Укрфінком" (37,6394%), яке пов'язують з депутатом Київської міськради Андрієм Івановим, КМДА (23,7037%), ТОВ "Маркет Інвест Груп" (20,2563%), комунальні підприємства (0,4467%), інші юрособи (17,608%) і фізособи (0,3459%).
Для отримання блок-пакету КМДА доведеться докупати пакет до 25%+1 акції. Це дозволить блокувати на майбутніх зборах акціонерів питання, для позитивного вирішення яких потрібно 3/4 голосів. Зокрема, Київ зможе заблокувати внесення змін до статуту, створення і ліквідації дочірніх підприємств, філій і представництв, прийняття рішення про самоліквідацію. "Власник 25%+1 акція може блокувати подальше збільшення капіталу банку, аби не допустити розмиття своєї частки. Він також може перешкоджати ухваленню рішень щодо питань, закріплених в статуті банку, наприклад розподіл повноважень між органами управління або кількість членів наглядової ради", - говорить старший юрист юридичної фірми "Астерс" Леонід Антоненко.
Партнер юрфірми Astapov Lawyers Олег Мальський відзначає, що блок-пакет дозволить власнику контролювати банк: "Він зможе блокувати рішення про викуп акцій, зміну типу товариства, розмиття акцій, збільшення або зменшення статутного капіталу та інші питання". Враховуючи цінність блок-пакету, власники банку можуть зажадати від Києва нефінансових поступок. "Без згоди власника блок-пакету неможливо укласти значну операцію - на суму понад 50% активів банку, - пояснює Леонід Антоненко.- Цілком імовірно, що в обмін на згоду продати блок-пакет продавці отримають не лише грошову компенсацію, і не обов'язково в контексті роботи банку. Скажімо, вони можуть знайти переваги по інших напрямах ділової співпраці з покупцем".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас