Україна заграла проти ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна заграла проти ЄС

Енергетика
2506
Щоб уникнути ускладнень у відносинах з Москвою щодо газу, Україна готова поділитися з Росією контролем над трубопроводом до Південно-Східної Європи в обмін на доступ до газових родовищ і підписання нової угоди між "Газпромом" і "Нафтогазом".
На цьому фоні ЄС все твердіше заявляє Росії про намір перетворити залежність на партнерство. Прем'єр-міністр Микола Азаров вважає вигідним для країни варіант партнерства між Україною і Росією, при якому наша країна поступиться у сфері транзиту, але отримає доступ до родовищ газу.
Але оскільки українсько-російські переговори ще не завершені, то він відмовився уточнити подробиці, як працюватиме механізм спільного контролю над газопроводом, по якому російський газ поставляється на Балкани, і який саме доступ до російського газу має намір отримати Україна.
Проте прем'єр відзначив, що створення спільного підприємства означатиме перегляд формули, за якою розраховується ціна російського газу, що поставляється до України. "Цей план дозволить нам домовитися про перегляд невигідних для нас угод 2009 р. Ми не женемося за привілеями і знижками, але ми не повинні платити за газ більше, ніж Німеччина або Австрія", - заявив Микола Азаров.
За даними московського офісу ІК "Трійка Діалог", якщо в першому кварталі поточного року європейські покупці платили в середньому $307 за 1 тис. куб. м, то Україна платила всього на $2 менше. При цьому "Нафтогаз" купує газ на українсько-російському кордоні, а значить, не платить за його транспортування через територію транзитних держав. У другому кварталі вартість газу для України знизилася до $236 за 1 тис. куб. м завдяки знижці в $100, яка діє після підписання в Харкові минулої весни угод "флот в обмін на газ".
Але в українському уряді хочуть ще більше здешевити постачання російського газу. Тому підтримують створення СП між "Газпромом" і "Нафтогазом". "Я сподіваюся, що в 2011 р. ми увійдемо з новою газовою угодою", - заявив Микола Азаров. Нині чинний метод розрахунку ціни, стверджує він, означає, "що ми приречені платити несправедливу ціну".
Але в Кремлі і "Газпромі" так не вважають і не бачать ринкових передумов і економічно обґрунтованих причин для підписання нових домовленостей з "Нафтогазом". Така позиція російської сторони дозволяє передбачати експертам, що від Києва чекають політичних поступок в обмін на згоду оформити нові газові контракти замість тих, які були підписані в 2009 р. за підтримки прем'єрів Юлії Тимошенко і Володимира Путіна.
Інакше, якщо українська влада продовжуватиме наполягати на своєму, ситуація може розвиватися за вже відомим сценарієм, коли через суперечки про оплату Росія загрожувала перервати постачання газу до Європи через українську газотранспортну систему і двічі за останні чотири роки реалізувала ці погрози.
Але Микола Азаров поки не бачить приводу для чергового газового протистояння з Москвою. За його словами, Україна веде переговори з Росією про перегляд газових угод "наполегливо, по-партнерськи, по-дружньому". Експерти вважають, що їх успішне завершення для Києва передбачатиме певні політичні поступки з українського боку, без яких не обходилося в попередні роки.
"Імпорт газу є однією з найбільш непрозорих сфер ведення бізнесу. Будучи фізично об'єднаним з транзитом газу через територію України в ЄС, імпорт, розподіл і споживання газу на внутрішньому ринку завжди привертали увагу і викликали резонанс за кордоном, бо від цього залежить стабільність надходження газу європейським споживачам", - відзначають автори дослідження "Прозорість доходів нафтогазового сектора України", проведеного центром "Номос" за підтримки фонду "Відродження".
А щоб понизити ризики від можливих газових конфліктів між Росією і Україною, в Брюсселі закликають об'єднати зусилля для переговорів з "Газпромом" про постачання газу окремим країнам, оскільки деякі з них недостатньо впливові, щоб добитися вигідного контракту. З такою ініціативою виступив єврокомісар з енергетики Гюнтер Оттінгер. "Євросоюз перебуває в добросусідських відносинах з Росією. Але партнерство означає партнерство, а не залежність", - заявив він.
За словами єврокомісара, Росія розуміє, що енергетика - це спосіб регулювання процесів у Європі. "Ні від чого більше Європа не залежить так сильно, як від енергопостачань. Володимир Путін розумний і думає, що на його столі розміщені всі кнопки, щоб контролювати Європу. У його очах газ не лише енергоресурс, а політичний інструмент, тому Європі так важливо бути єдиною", - відзначив Гюнтер Оттінгер.
Втім, не виключено, що політична поступливість Києва в майбутніх переговорах з Москвою допоможе в перспективі знизити вірогідність економічних і промислових диверсій, про які попереджає помічник ректора Російського державного геологорозвідувального університету Юрій Бобилов в своїй статті для журналу "Нафта Росії". "У крупних торгівельних війнах можливе використання окремих секретних елементів і форм діяльності (у тому числі у сфері інформаційних технологій), які використовують військові", - пише він.
На думку експерта, найближчими роками різко зросте роль всіляких захисних і підривних спецоперацій, у тому числі за участю співробітників служб зовнішньої розвідки і контррозвідки. Складова частина таких спецоперацій - економічні і промислові диверсії країн проти своїх геополітичних або торгівельних противників.
Показові в цьому сенсі, на думку Юрія Бобилова, останні терористичні вибухи нафто- і газопроводів у Кавказькому регіоні Росії.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас