США втратили імідж "країни загального благоденства" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США втратили імідж "країни загального благоденства"

Казна та Політика
2936
Приплив нелегалів, які зневірилися прорватися в Америку, помітно вичерпався, Росія виявилася самим "прибутковим" місцем для тих, хто виїхав на заробітки за кордон, а ірландські банки переживають другу хвилю фінансової кризи.
Міграція
Ставши епіцентром фінансової кризи, США втратили імідж "країни загального благоденства". Колись сюди прагнули мільйони іммігрантів, бажаючих реалізувати свою "американську мрію". На сьогоднішній день приплив нелегалів, які зневірилися прорватися в Америку, помітно вичерпався. На початку 2000-х в США незаконно в'їжджали близько 850 тис. іноземців на рік.
Тепер же їх число знизилося до 300 тис. В результаті, якщо ще перед початком кризи (у 2007 році) в Штатах незаконно мешкала рекордна кількість - 12 млн. осіб, то торік налічувалося вже 11,1 млн. Це свідчить про перший спад популярності США серед нелегалів за останні два десятиліття, йдеться в звіті Pew Hispanic Center.
Економічний спад в країні особливо відлякав приїжджих з країн Латинської Америки. Їх число зменшилося за останні три роки на 22%. Виняток - мексиканці. Вони, як і раніше, намагаються потрапити сюди за будь-яку ціну. Їх частка в загальному обсязі американських нелегалів - 60%. Правда, за даними інших демографів, жителі Мексики теж стали помітно рідше приїжджати в США у пошуках роботи. Втім, за підсумками 2009 року все одно 28% населення іноземного походження в США - нелегали.
Доходи
Росія виявилася найбільш "прибутковим" місцем для тих, хто виїхав на заробітки за кордон. "Золото" наш північний сусід утримує вже другий рік поспіль. За підсумками опитування, проведеного банком HSBC, в 2010 році серед 4127 представників 39 професій з 25 країн саме в східних країнах експатам удається заробляти найбільші суми.
Більше третини (36%) іноземців, які працюють в Росії, заробляють на рік понад $250 тис. У Іспанії, для прикладу, 62% іноземців мають зарплату менше $60 тис. Правда, при виборі країни експати керуються не лише пошуком "золотої жили". Їх також цікавлять кар'єрні перспективи. Китай або Бразилія більше підходять не кар'єристам, а шукачам заробітків. І навпаки: у Західній Європі, Австралії або ПАР експати менше зацікавлені в грошах і більше - в кар'єрі.
Рекапіталізація банків
Ірландські банки переживають другу хвилю фінансової кризи. У останній день літа ірландський банк Anglo Irish Bank Corp. заявив, що потребує додаткової державної допомоги на суму в 25 млрд. євро ($32,1 млрд.). Це становить близько двох третин податкових надходжень до державної казни за цей рік.
А за оцінками рейтингового агентства Standard & Poor’s, яке тижнем раніше понизило суверенний кредитний рейтинг Ірландії до АА-, уряду країни доведеться викласти ще більше - 35 млрд. євро.
Необхідність такої дорогої рекапіталізації хмарою висіла на небосхилі Ірландії останні декілька тижнів. Так, на початку серпня Дублін розмістив на ринку 4-річні і 10-річні державні облігації на загальну суму 1,5 млрд. євро.
Та через побоювання, що держдопомога Anglo Irish Bank Corp. буде тягарем для бюджету, ці папери не користувалися великою популярністю у інвесторів. Щоб подати інвесторам приклад і продемонструвати свою віру в те, що Ірландія гідно впорається зі своїми проблемами, Європейському центробанку навіть припало самому придбати короткотермінові ірландські державні облігації.
Але заспокоїти інвесторів не так і легко - вони знову засумнівалися в кредитоспроможності країни. Підігріває розмови про дефолт і той факт, що ірландський уряд і так вже витратив 33 млрд. євро на порятунок банків і компаній, що займаються нерухомістю, дві третини з яких отримав Anglo Irish Bank Corp. Тому все частіше можна почути думку, що уряду не варто рятувати колись найбільший банк країни, а краще віддати ці гроші "на розтерзання" кредиторам.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас