Баррозу про євро: Необхідне перетворення валютного союзу в економічний — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Баррозу про євро: Необхідне перетворення валютного союзу в економічний

Валюта
804
Глава Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу, виступаючи у вівторок в Європейському парламенті з доповіддю "Про становище в ЄС", оголосив про нові реформи у фінансовому секторі Європейського союзу. На його думку, для стабілізації євро необхідне перетворення валютного союзу в економічний, пише Deutsche Welle.
За словами Баррозу, заплановані додаткові заходи, спрямовані на усунення пропусків, які використовуються для різного роду зловживань, повідомляє агентство DAPD. Пропонується також підвищити відповідальність банків за помилки, що допускаються, і обмежити виплату бонусів топ-менеджерам в короткостроковій перспективі.
"Головна мета полягає в тому, аби ґрунтовно реформувати фінансовий сектор не пізніше за 2011 рік. Ради стабілізації євро в довготривалій перспективі валютний союз має бути доповнений економічним союзом", - підкреслив Баррозу.
За його словами, сьогодні перспективи виглядають набагато кращими, ніж рік тому, процес економічного оздоровлення набирає силу. Зростання ВВП виявилося вищим, ніж прогнозувалося, рівень безробіття знижується. "Проте ризики все ще існують. Безробіття продовжує залишатися серйозною проблемою", - відзначив глава Єврокомісії.
Як повідомлялося, згідно з досягнутою на початку вересня домовленістю за новою системою фінансового контролю, наглядовим установам Європейського союзу будуть надані розширені повноваження стосовно національних органів фінконтролю і право на заборону ризикованих фінансових продуктів і видів діяльності.
Якщо нацоргани будуть не в змозі забезпечити ефективний нагляд, контролюючі органи ЄС зможуть прийняти рішення стосовно конкретного учасника ринку.
Нова система складається з Європейського комітету системних ризиків (Systemic Risk Board -ESRB), в завдання якого входить виявлення і запобігання загрозам стабільності фінансової системи в цілому, і трьох європейських наглядових органів (EU supervisory authorities -ESA), які відповідають за окремі ринки: банківський, страховий і пенсійний, а також ринок цінних паперів. Право оголосити "надзвичайний стан" залишається в Ради (міністрів держав-членів), хоча парламент може його затребувати.
Нова система може почати роботу вже в січні 2011 року.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас