"Ъ": Зерно стало невиїзним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Зерно стало невиїзним

Аграрний ринок
1016
Влада продовжує штучно блокувати експорт зернових з України, заявили вчора в найбільшому галузевому об'єднанні - Українській зерновій асоціації (УЗА). З кінця липня в портах простоюють 20 суден з 380 тис. т зерна, повідомили в УЗА. Якщо раніше приводом для їх затримання служили дії Держмитниці, яка посилила контроль за вивозом зернових, то зараз судна не випускають з портів, пояснюючи це негласними вказівками "з Києва", стверджують зернотрейдери.
Вчора УЗА оприлюднила список зернотрейдерів, які не можуть вивезти зерно з України. Найбвльші партії зернових належать компаніям "Нібулон" (119 тис. т), Noble Group (62 тис. т), "Сарна" (структура Glencore International; 27 тис. т), Cargill (25,45 тис. т) і Toepfer International (15,6 тис. т). Всього в українських портах стоять 20 суден з 380 тис. т зерна. Деякі з них не можуть покинути порти вже півтора місяці.
Досі влада пояснювала затримки експорту необхідністю додаткових перевірок Держмитницею - зернотрейдерів звинуватили в завищенні в супровідних документах класу зерна для отримання більшої суми відшкодування ПДВ. Але зараз експорт блокується "без яких-небудь офіційних пояснень", заявили в УЗА. "Судна не випускають, мотивуючи це усним розпорядженням з Києва", - сказав глава наглядової ради групи "Рамбурс" Олексій Гаврилов. Його компанія не може вивезти 7,65 тис. т пшениці і 6,5 тис. т ячменю, судна з якими затримані в Керченському порту.
Через затримки з вивозом зерна в портах зерноторгові компанії зазнають багатомільйонних збитків, бо змушені платити штрафи за простій суден. "З 1 вересня ми платимо штрафи за простій одного судна $5 тис. на добу, іншого - $5,5 тис.",- розповів Гаврилов. Штрафи за простій суден класу Panamax (водотоннажність до 25 тис. т) ще вищі - до $35 тис. в день, говорять учасники ринку.
В уряді стверджують, що не видавали розпоряджень про блокування експорту. "Для нас важливо зберегти не лише продовольчу безпеку країни, але і позиції України на зовнішніх ринках. Із зернотрейдерами є домовленість, що вони безперешкодно вивезуть до 15 млн т зерна, з них 3,7 млн т пшениці і 2,3 млн т ячменю", - повідомив міністр агрополітики Микола Присяжнюк. За його словами, якщо обсяг експорту перевищений не буде, Кабмін не буде квотувати експорт. У Держмитниці від коментарів відмовилися.
Через затримки експорту з початку серпня найбільші зернотрейдери вже скоротили закупівлі зернових. "Це призвело до падіння закупівельних цін на зернові на 40%. Але зараз ціни відіграли приблизно 20% - сільгоспвиробники вирішили притримати зерно в умовах нестабільності на ринку", - розповів голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Іван Томич. За його словами, тепер, незалежно від того, як вирішиться ситуація з експортом, різке зростання цін на зерно до кінця року неминуче: "Навіть якщо уряд вирішить ввести квотування експорту, ціни зростуть за рахунок ажіотажного попиту на зерно з боку промислових споживачів усередині країни. Через те, що аграрії вирішили притримати зерно, споживачі не можуть сформувати його запаси".
Проте зростання цін не стане приводом для введення обмежень, запевнив Присяжнюк. "Високі ціни позитивно позначаться на аграріях, - підкреслив він.- Приводом для обмежень можуть стати лише перевищення обсязів експорту вище допустимих і загроза продовольчій безпеці країни".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас