Гривня буде коливатися сильніше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня буде коливатися сильніше

Валюта
4182
Аналітики говорять, що курс гривні цією осінню стане більше волатильным, але не очікують істотного падіння вартості нацвалюти.
За даними регулятора, сальдо валютних інтервенцій НБУ склало $125 млн., що в 6,4 рази менше, ніж у травні-червні, коли інтервенції були на рівні $800 млн. За словами аналітика компанії "Ренесанс Капітал (Україна)" Анастасії Головач, з квітня НБУ викуповував надлишок іноземної валюти на ринку, щоб запобігти різкому зміцненню гривні. "Зменшення обсягу інтервенцій стало результатом сезонного підвищення попиту на іноземну валюту: на початку осіни традиційно здійснюється передоплата за імпортними контрактами",- сказав Головач.
Золотовалютні резерви НБУ в серпні збільшилися на $1,7 млрд., до $32,6 млрд. Анастасія Головач відзначає, що зростання резервів пов'язано з отриманням першого траншу кредиту МВФ у розмірі $1,9 млрд.
Начальник відділу аналізу фінансових ринків ING Bank (Україна) Олександр Печерицин говорить, що валютні резерви НБУ в серпні досягли найвищого показника з листопада 2008 р. "Баланс попиту та пропозиції іноземної валюти в серпні змінився через скорочення надходжень від експорту зерна на тлі завершення збиральної кампанії і спроб уряду обмежити експорт зернових. Але, незважаючи на це, НБУ зміг придбати $125 млн. з ринку у свої резерви",- підкреслив Печерицин.
Експерти відзначають, що, на відміну від позитивної динаміки валютних резервів, динаміка попиту та пропозиції на готівковому валютному ринку подає тривожні сигнали. "Негативна різниця між обсягом продажу й покупки іноземної валюти в серпні значно зросла - до $400 млн. у порівнянні з $150 млн. у липні",- підкреслив Печерицин. За словами Анастасії Головач, у серпні зросли покупки іноземної валюти з боку населення: їх чистий обсяг збільшився з $100 млн. у липні до $400 млн. у серпні. "Це пов'язане із сезонними факторами: торік попит населення на іноземну валюту також помітно виріс у липні-серпні",- сказав Головач.
За прогнозами експертів, у вересні валютний ринок буде більше волатильним, ніж протягом літніх місяців. На думку Анастасії Головач, зниження курсу української валюти з 7,89 грн. до 7,92 грн. за $1 протягом останніх трьох днів відбулося внаслідок того, що "Нафтогаз України" вперше цього року купував іноземну валюту на ринку для оплати газу, тоді як раніше НБУ продавав валюту компанії прямо. "Завершення збиральної кампанії призвело до скорочення припливу експортних надходжень, тоді як зростання цін на сталь на світовому ринку в серпні не мігло компенсувати скорочення обсягів експорту зернових",- відзначив Печерицин. Він вважає, що ці фактори призвели до нещодавньої зміни тренда на українському валютному ринку і будуть сприяти більш високій волатильності на ринку й у вересні.
"У будь-якому випадку спроби НБУ стримувати різкі коливання валютного курсу,- як нещодавно заявляв глава НБУ,- у вересні будуть коштувати Нацбанку частини резервів. Однак цей факт не вплине ні на здатність НБУ підтримувати гривню в майбутньому, ні на здатність НБУ виконати якісні критерії МВФ",- підкреслив Олександр Печерицин.
"Більш високої волатильності гривні до кінця року можуть сприяти виходи "Нафтогазу" на ринок. Сплеск попиту на валюту може спровокувати негативне інформаційне тло",- вважає головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital Олена Белан.
Анастасія Головач не виключає, що НБУ буде проводити більш ліберальну курсову політику, як це припускає програма МВФ. "У зв'язку із цим ми не виключаємо, що в майбутньому інтервенції регулятора будуть менш активними, що призведе до посилення волатильності курсу гривні",- прогнозує Головач. Вона очікує, що ситуація незабаром стабілізується, оскільки вплив фундаментальних факторів на курс гривні залишаються позитивним: нові зовнішні запозичення держави й компаній нададуть додаткову підтримку рахунку операцій з капіталом, тоді як сальдо рахунку поточних операцій виявиться нульовим або негативним при невеликій абсолютній величині.
"Зростання резервів дозволив у серпні збільшити покриття імпорту резервами до 7,5 місяців, що сприяє збільшенню потенціалу НБУ для контролю стабільності курсу гривні в середньочасній перспективі",- вважає Печерицин. Олена Белан вважає, що НБУ продовжить накопичувати резерви в найближчі місяці і більшу частину 2011 р. завдяки фінансуванню з боку МВФ і запозиченням уряду. "За нашими оцінками, на кінець 2010 р. резерви НБУ складуть $36 млрд. і досягнуть $47 млрд. на кінець 2011 р.",- сказав економіст.
За оцінками Белан, на довгочасні тенденції із зміцнення або ослабленню національної валюти буде впливати зовнішня кон'юнктура - ситуація на експортних ринках і доступність зовнішніх позик. "Ми - оптимісти, і вважаємо, що другої хвилі кризи не буде. Доступ України до зовнішніх ринків збережеться на рівні цього року. Зниження попиту й цін на продукцію українського експорту в 2011 р. також не очікуємо",- прогнозує Белан. За її прогнозами, курс гривні до долара до кінця поточного року зміцниться до 7,85 грн./$1, до кінця 2011 р. - до 7,5 грн./$1.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас