Литвицький: Нацбанк залишиться на валютному ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Нацбанк залишиться на валютному ринку

Валюта
683
Незначні курсові коливання на валютному ринку підтверджують перехід його до функціонування в режимі плаваючого курсу, тоді як Національний банк продовжує успішно справлятися з завданням недопущення зайвої волатильності ринку, не підкріпленої фундаментальними підставами, заявив керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.
"Ми не допустимо стресових коливань, але учасники ринку повинні розуміти, що ринок живий: там б'ється серце, яке реагує на всі сигнали, - вихід крупних гравців, вербальні інтервенції, зміни на інших ринках", - сказав він.
В.Литвицький додав, що на ситуацію можуть впливати сезонні чинники, озвучена інфляція за серпень, відкриття сесії Верховної Ради, і живий ринок повинен реагувати на такий новинний набір якимись коливаннями.
"Але ці коливання не стресові. Немає навіть подібності тахікардії. Всі зміни не виходять навіть за межі 0,5%", - підкреслив керівник групи радників.
Він нагадав, що курс сьогодні коливається біля позначки 7,91 грн/$1, тога як в першому кварталі він складав 7,98 грн/$1, що свідчить про стабільність ситуації.
В.Литвицький підкреслив, що Нацбанк має достатні резерви і готовий продавати валюту тоді, коли ринок сам не може впоратися з крупними заявками, що інколи надходять на нього, на покупку, хоча останнім часом втручання НБУ потрібне все рідше і рідше. За його словами, у вівторок інтервенції центрального банку склали $79 млн.
"Якщо хтось бачить легкі коливання, то хай не переймається - НБУ з ринку не піде, і продаватиме валюту тоді, коли побачить, що ринок йде до небезпечної риски", - сказав В.Литвицький.
В той же час він ще раз відзначив, що спроби представити нинішні коливання як розворот тренду, що панував на ринку в останні місяці, нічим не обґрунтовані.
Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" у вівторок завершив оплату постачань російського газу за серпень, перерахувавши ВАТ "Газпром" $711 млн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас