Україна вкотре хоче переглянути молочні стандарти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна вкотре хоче переглянути молочні стандарти

Аграрний ринок
642
Українська влада вже не вперше схвильована якістю молока, що виробляється в країні. При цьому інвестувати в галузь уряд пропонує або сільському населенню, або самим переробникам. Як повідомив міністр аграрної політики України Микола Присяжнюк, новий і старий стандарти на молоко співіснуватимуть деякий час - три-чотири роки. "І вже сам виробник для себе вибиратиме, як працювати, - за високими стандартами чи за низькими", - відзначає чиновник. Як вважає міністр, сьогодні, коли уряд веде переговори про зону вільної торгівлі з ЄС, держава принципово відстоює позицію, щоб Україну пустили на європейський ринок. "З іншого боку, Росія, де раніше була присутня політична складова. А з третього боку, Білорусь нас підтискає своєю продукцією", - додав Микола Присяжнюк.
На даний момент стандарти молока в Україні дуже низькі. Вітчизняний перший сорт - це другий в Росії, і третій-четвертий - в Європі.
Міністерство і раніше піклувалося про якість молока. Так, ще екс-міністр аграрної політики Юрій Мельник обіцяв, що українські стандарти коров'ячого молока будуть приведені у відповідність з європейськими вимогами, що необхідно для скасування заборони на ввезення продукції українських тваринників до Росії.
Нагадаємо, що молочні стандарти в Україні допускають рівень забруднення бактеріями і мікроорганізмами в кілька разів вище, ніж прийняті в ЄС, а вміст бактерій в молоці другого сорту може перевищувати рівень, допустимий в ЄС, в 3 тис. разів. Це пов'язано з тим, що близько 80% молока виробляється в господарствах населення і належить до другого сорту. Різниця в стандарті дає додаткову гривню при продажі молока переробнику.
На цьому фоні уряд планує скасувати держпідтримку м'ясо-молочної галузі і, зокрема, дотації виробникам молока і м'яса на підставі існуючих домовленостей з МВФ. Як заявив глава комітету ВР України з питань податкової і митної політики Сергій Терьохін, відповідно до меморандуму, підписаного з валютним фондом, уряд повинен просто скасувати будь-які способи дотування.
На його думку, якщо спеціальні податкові системи скасують, але не будуть введені компенсаційні системи, то навряд чи країна залишиться на тих же позиціях в світі по сільськогосподарському виробництву, які вона займає зараз.
Зацікавлені в підвищенні стандартів і самі переробники. "Пропозиції уряду змушують компанії-переробники будувати власні ферми, на яких буде вища якість молока, ніж в господарствах населення", - відзначає керівник аналітичного департаменту консалтингової компанії "ААА" Марія Колесник.
Компанія "Данон Україна" пішла іншим шляхом. Виробник оголосив про запуск проекту, який покликаний об'єднати більше тисячі сімей - приватні сільгоспвиробники шляхом створення 20 кооперативів. Кожен кооператив отримує інституційну підтримку і необхідну техніку від компанії "Данон", включаючи великогабаритні ванни-охолоджувачі для молока, аналізатори якості молока, устаткування для організації пунктів штучного запліднення великої рогатої худоби, насіння для окультурення пасовищ. Також в рамках проекту 250 сімей отримають сучасні доїльні апарати, які дозволять не лише скоротити час і полегшити процес доїння, але й істотно підвищити якість молока. Ще 1 тис. сімей пройдуть тренінги з раціонального догляду за тваринами, органічного землеробства і основ бізнес-планування.
Загальне фінансування проекту складає EUR1 млн. і розраховано на два роки.
"Цей проект покликаний стимулювати індивідуальні сільські господарства, об'єднані в кооперативи, виробляти і поставляти для "Данон" молочну сировину високої якості", - відзначив генеральний директор "Данон Україна" Даріо Маркетті.
Проте навіть при найсприятливішому результаті подій якість молока не покращиться повсюдно. "Добре, якщо хоч би 30% молока буде високої якості", - відзначає Марія Колесник.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас