Нефінансові санкції стосовно порушників бюджетної дисципліни обговорюються в ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нефінансові санкції стосовно порушників бюджетної дисципліни обговорюються в ЄС

Казна та Політика
242
Члени спеціальної експертної групи Євросоюзу, якій доручена підготовка пропозицій з забезпечення стійкого економічного зростання і поліпшення бюджетної дисципліни в ЄС, зібралися на чергове засідання в Брюсселі, аби обговорити механізми застосування нефінансових санкцій стосовно порушників єдиних бюджетних вимог.
До складу експертної групи високого рівня, яку очолює постійний голова Європейської ради Херман Ван Ромпей і яка була заснована в березні лідерами ЄС, входять міністри фінансів країн регіонального співтовариства, голова Єврогрупи Жан-Клод Юнкер, а також єврокомісар з економіки і монетарних справ Оллі Рен і голова Європейського центробанку (ЄЦБ) Жан-Клод Тріше.
"Санкції мають бути квазіавтоматичним наслідком, якщо бюджетні правила порушуються", - сказав журналістам єврокомісар Рен після прибуття на засідання. Єврокомісія (ЄК) внесла на розгляд його учасників свої пропозиції, спрямовані на посилення бюджетної дисципліни в країнах ЄС, аби уникнути ще однієї кризи суверенних боргів на зразок грецької. У ЄК вважають, що надання членам ЄС коштів із загальноєвропейських бюджетних фондів має бути припинене в разі порушення таргетованих показників дефіциту бюджету і держборгу, а самі країни повинні будуть перераховувати певні кошти на депозити ЄК. Крім того, для країн - учасниць єврозони може бути встановлений тимчасовий обов'язок внесення коштів на процентні депозити, у випадку якщо вони не справляються з планами фіскальної консолідації.
Виконавча влада ЄС пропонує також, щоб порушникам фіндисципліни виносилися попередження і надавалися рекомендації з виправлення ситуації в секторі держфінансів, невиконання яких означатиме припинення бюджетного фінансування з фондів ЄС. Голова ЄЦБ раніше висловився за впровадження широкого спектру санкцій аж до позбавлення права участі в голосуванні при ухваленні рішень на комунітарному рівні. За словми Тріше, "треба продумати ширший спектр фінансових санкцій разом з нефінансовими і процедурними санкціями, такими як суворіші вимоги до звітності або навіть обмеження або позбавлення права голосування". Санкції повинні застосовуватися превентивно і не лише в разі перевищення допустимої межі дефіциту держбюджету, але і тоді, коли країни не демонструють значного прогресу в досягненні середньострокових бюджетних цілей, вважає глава ЄЦБ.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас