Страхування з перешкодами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страхування з перешкодами

730
Найбільші українські банки продовжують встановлювати дискримінаційні вимоги до компаній, які бажають страхувати їхніх клієнтів, з'ясував Антимонопольний комітет. Відомство виявило дев'ять бар'єрів, які більшості страховиків складно здолати. Розв'язати конфлікт можна шляхом підписання договору між асоціаціями банківського і страхового ринків. Але зробити це до кінця року буде непросто, говорять експерти.
Антимонопольний комітет (АМКУ) встановив, що банки висувають до страхових компаній неправомірні вимоги при акредитації. "У порядках, розроблених банками, встановлені критерії відбору, які можуть розглядатися як дискримінаційна конкуренція", що призводить до спотворення, - заявив вчора перший заступник голови АМКУ Юрій Кравченко. Як раніше повідомляв Комерсант-України, 29 квітня комітет рекомендував Укрсоцбанку, Укрсиббанку, Приватбанку, "Райффайзен Банк Аваль" і ОТП Банку в період з 4 червня по 30 липня забезпечити страховикам рівні можливості при акредитації. Але скарги на банки продовжували надходити і після виконання рекомендацій, тому комітет 13 серпня оголосив про порушення справи стосовно ОТП Банку, Укрсоцбанку і Укрсиббанку. Підсумком розслідування може стати застосування санкції розміром до 10% річного доходу.
В умовах банків фахівці АМКУ виявили три фінансові бар'єри для страховиків: вимога сплатити агентську винагороду вище ринкової; розмістити в банку депозит або відкрити розрахунковий рахунок; сплатити вартість аудиторських послуг. У комітеті невдоволені тим, що банки обмежують кількість договорів, які може укласти один страховик з клієнтами банку, і вимагають від СК отримати аудиторський висновок у вибраних компаній. Вплинути на конкуренцію, вважають в АМКУ, може наявність вимоги надання "інших документів"; необмеженого терміну їх розгляду; право банку оцінювати негативну ділову репутацію СК (без підтвердження судом); розділяти між СК різні види страхування в компаній всіх ліцензій. "Банки продовжують вимагати від страховиків здійснювати дії, що негативно впливають на конкуренцію. Встановлюються вимоги, які можуть виконати не всі СК", - говорить начальник управління контролю ринків АПК і невиробничої сфери АМКУ Олена Журавель.
Заступник голови правління з питань роздрібного бізнесу Укрсиббанку Франсуа Андре Жесуальдо Бенароя визнав, що банк встановлює обмеження по кількості страхових договорів з умовою відсутності в СК негативної ділової репутації і вимагає ринкових комісійних. За його словами, інших бар'єрів в банку немає: "Ми вважаємо, що виконали рекомендацію АМКУ". "Кількість страхових компаній в Україні має бути обмежена. Поки цього не зроблено, банк сам вибирає для себе надійних партнерів", - заявив керівник страхового бізнесу Приватбанку Валерій Суксін.
Спосіб вирішення конфлікту між банками і страховиками, що триває більше двох років, запропонували в Українській федерації страхування. За словами її президента Олександра Завади, страховики і банки повинні врегулювати проблему шляхом підписання договору, який визначить єдиний механізм оцінки платоспроможності продуктів з мінімальними гарантіями рівня покриття. Укласти угоду можуть асоціації двох ринків, що дозволить не застосовувати вимоги акредитації членів страхового об'єднання при банках-членах банківської асоціації. Пропозиція Завади знайшла підтримку у Юрія Кравченка, який попросив підготувати проект договору протягом двох місяців і підписати його до кінця року.
Але банки чинитимуть опір підписанню такого договору, оскільки з набранням чинності його вони втратять можливість заробляти на комісійних і залучати кошти на депозити, вважає директор страхового брокера BritMark з майнового страхування Ігор Марфін. "Навіть якщо такий договір буде підписаний, основні потоки премій будуть надходити афілійованим з банками компаніям, хоча де-юре акредитація буде у багатьох", - додав він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас