Газ показав підіймальну силу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газ показав підіймальну силу

Енергетика
540
Чотиримісячний період зниження цін в серпні завершився високою інфляцією. Стрибок споживчих цін на 1,2% був викликаний 50-процентним подорожчанням газу для населення, тоді як продукти харчування, за офіційними даними, навіть подешевшали. Підвищення цін на продовольство стане основним чинником інфляції лише з вересня, відзначають експерти.
Споживчі ціни минулого місяця зросли на 1,2%, повідомив учора увечері Держкомстат. Така висока інфляція нехарактерна для серпня - останній раз зростання цін понад 1% в серпні було зафіксовано ще в 1996 році (+5,7%). Унаслідок такого стрибка цін інфляція за січень-серпень склала 4,3%, а середньорічна - зросла на 1,5 процентного пункту, до 8,3%.
Згідно з розрахунками Держкомстату, серпневий стрибок цін викликаний подорожчанням житлово-комунальних послуг на 9,6% через 50-процентне зростання цін на газ. Послуги ЖКГ займають 11% в споживчому кошику, в тому числі газ - 2,4%. Майже не подорожчали паливно-мастильні матеріали (+0,1%) і предмети домашнього вжитку (+0,1%), не змінилися ціни на одяг і взуття.
Незважаючи на різке підвищення цін на багато видів продуктів харчування, Держкомстат зафіксував зниження цін на них на 0,1%, тоді як з початку року вони зросли на 4,3%. Загальне зниження цін на продукти харчування в серпні забезпечили овочі (-11,1%), фрукти (-4,2%) і риба (-0,4%). Всі інші товари подорожчали, найбільше - вершкове масло (+5,8%), молоко (+4,2%) і цукор (+2,6%).
На думку експертів, такі цифри Держкомстату в черговий раз ставлять питання про недосконалість методики підрахунку зростання цін. "Держкомстат робить виміри до 20-х чисел поточного місяця, тому нинішнє зростання цін на продукти харчування, яке сталося в другій половині серпня, було відбите в звіті частково", - відзначає директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. "Ці дані не врахували високого зростання цін на м'ясні продукти і яйця, яке сталося зовсім недавно", - відзначає керівник групи експертів "Українського клубу аграрного бізнесу" Володимир Лапа. За даними Держкомстату, м'ясо подорожчало на 0,3%, яйця - на 0,2%.
Держкомстат проводить виміри щодня до кінця місяця по багатьох соціальних групах продуктів харчування, включаючи хліб (0,5%) і молочні продукти. "Статистичні дані показують, що подорожчання зернових поки не встигло вплинути на інші групи продуктів", - відзначає аналітик ІК Dragon Capital Олена Белан. За її прогнозами, у вересні зростання цін на продовольство стане основним чинником інфляції, яка складе близько 1%. "Більшою мірою зростання цін на продукти харчування буде помітне вже наступного року, коли подорожчання корму призведе до збільшення собівартості продуктів харчування", - додає Белан.
Додатковим чинником, здатним прискорити вересневу інфляцію, може стати зростання цін на бензин. "У найближчі тижні світові ціни на нафтопродукти залишаться стабільними, але високі побоювання їх зростання в кінці вересня", - розповів заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев. Крім того, у вересні-жовтні місцеві органи влади почнуть перегляд тарифів на опалення. "Оскільки 65% тарифу на опалення залежить від ціни газу, то його подорожчання в 1,5 разу означає зростання тарифу в середньому на 30%. З урахуванням того, що в багатьох містах тарифи не переглядалися вже декілька років, а в бюджеті немає грошей на компенсацію різниці, підвищення в цілому може виявитися ще більшим", - відзначає екс-міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас