В Україні подорожчає пиво — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні подорожчає пиво

Аграрний ринок
1116
З кінця серпня через катастрофічний неврожай пивоварного ячменю в Україні ціни на нього злетіли. Ще недавно ячмінь продавали не дорожче 900-950 гривень за тонну (за урожай 2009/2010 років). Зараз ціни на нього удвічі вищі - 1800-1900 гривень за тонну, повідомляє видання "proUA". Крім того повідомляється про низьку якість урожаю: в загальному його об'ємі відсоток фуражного ячменю збільшився, а солодового зменшився.
"Солодом практично ніхто не торгує. Виробники зайняли вичікувальну позицію", - скаржиться директор рівненського пивзаводу ВАТ "Рівень" Мар'ян Года. Якщо старі запаси солоду пивовари купували по 2900-3000 гривень за тонну, то ціна на солод з ячменю урожаю-2010 зросте до 4000 гривень за тонну. У собівартості солоду ціна ячменю досягає 65-70%.
Як повідомляє видання, закупівлі ячменю нового урожаю лише почалися. Експортно-орієнтовані агрокомпанії, незважаючи на складнощі з вивозом зернових за межі країни, тримають високі ціни і для внутрішнього ринку.
Враховуючи той факт, що за технологією солоду потрібно буде ще "відлежуватися" впродовж трьох тижнів, перегляду цін на пиво варто чекати не раніше ніж через місяць. Але уникнути цінового зростання не вдасться: у собівартості дешевих сортів пива на солод припадає близько 40%, в собівартості дорогих - близько 50%.
На думку Мар'яна Годи, підвищення роздрібних цін на пиво слід чекати не менше ніж на 30%. Але не миттєво. Відпускні ціни підвищуватимуться поетапно - аж до нового року. Причому пивовари вичікуватимуть, хто з гравців не витримає тиску першим.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас