Долар виривається вгору?.. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар виривається вгору?..

Валюта
10835
В понеділок на міжбанку торги з долара на ТОМ’і відкрилися котируваннями 7,9010/7,9095 грн./дол., на 12:00 ціни зросли до 7,9115/7,9235 грн./дол. На закриття торгів цінові рівні встановилися на позначках 7,9210/7,9260 грн./дол.
Незважаючи на те, що в США 6 вересня святкують День Праці і торги з американської валюти були можливі лише валютуванням ТОМ, "зелений" все ж зберіг висхідний тренд. До цього варто додати, що гривня за підсумками минулого тижня девальвувала на 0,3% до долара і на 1,2% до єдиної європейської валюти.
Чи не є нинішня ситуація сигналом - долар почав рости. Підстави, щоб замислитися, є - зміцнення гривні відбувалося на тлі надлишку валюти, але тепер надлишки нам не загрожують.
Що призвело до падіння…
Незважаючи на різні перипетії, валютний ринок України довго залишався "прохолодним", навіть в спекотливі літні місяці. Все це - наслідок "турботи" Нацбанку. Починаючи з березня, на ринку спостерігався надлишок валюти. Пропозиція перевищувала попит, і якби Національний банк не скуповував надлишки, то долар давно б впав до докризового рівня. Але регулятор наполегливо продовжував свою політику. Лише у березні НБУ викупив валюти на суму понад 953 млн. дол. (за березень-серпень обсяг перевищив 5 млрд. дол.). Як результат, гривня зміцнювалася, щоправда, не істотно - в кінці березня курс складав 7,92 грн./дол., а в кінці серпня - 7,88 грн./дол. Фактично можна говорити про неофіційно фіксований курс.
Тим часом, в останньому місяці літа ситуація змінилася. Надлишок валюти почав танути. За серпень НБУ викупив лише 125 млн. дол., а в липні "виручка" склала понад 816 млн. дол. І це при тому, що обсяг операцій на ринку в ці місяці істотно не відрізнявся.
Чому приплив валюти скоротився…
Причин скорочення обсягу валютного надлишку декілька. Перша - погіршення економічних позицій експортерів. Повторилася докризова ситуація - основним експортним потенціалом України є продукція металургії і хімії, але для збільшення обсягів постачань необхідно наростити імпорт енергоресурсів, перш за все, російського природного газу. Але з врахуванням його ціни, всі намаганя сходять нанівець. Розірвати це "порочне коло" міг би експорт продовольства. Але проблема з відшкодуванням ПДВ зробила цей бізнес невигідним. Невеликі надії є стосовно експорту машинобудування. Але ця галузь вимагає сталих виробничих зв'язків, чим наші підприємства похвалитися не можуть.
Друга причина, яка "гальмує" приплив валюти з-за кордону, - нервозність в очікуванні прийняття Податкового кодексу. Бізнес вже трясе від "опіки" влади. Все говорить про те, що фіскальний тиск буде посилений, а безлад стане всьому підмогою, що традиційно для України. Тому підприємці не квапляться повертати валюту з-за кордону, вважаючи за краще зберігати її подалі від рідних пенатів.
Аналогічна тенденція спостерігається і на валютному ринку. Тривалий час купівля готівки перевищує продаж. Так, за підсумками серпня її куплено майже на 400 млн. дол. більше, ніж продано (у липні - на 149 млн. дол.). Причому зріс і обсяг купівлі. Так, в липні обсяг проданої готівкової валюти склав близько 1,9 млрд. дол., в серпні - понад 2,1 млрд. дол.
Висновок напрошується один - бізнес все активніше вкладає гроші в готівкові й безготівкові кошти в побоюванні введення "довгоочікуваного" податкового преса. Ймовірно, падіння гривні продовжиться. Все залежить від регулятора.
Олександр Охріменко, кандидат економічних наук
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас