УАК сумнівається в зниженні цін на гречку в разі її імпорту на загальних підставах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УАК сумнівається в зниженні цін на гречку в разі її імпорту на загальних підставах

Аграрний ринок
113
Українська аграрна конфедерація сумнівається в зниженні роздрібних цін на гречку в разі її імпорту на загальних підставах. Про це розповів заступник генерального директора конфедерації Олександр Ярославський.
"Якщо ця гречка буде ввезена відповідно до загальних правил (імпортним митом 20% і ПДВ 20%) то, в принципі, особливого впливу на ринок вона мати не буде", - сказав він.
При цьому він нагадав, що якщо гречка буде ввезена за механізмом пільгового імпорту, це негативно позначиться на вітчизняних виробниках, оскільки призведе до штучного заниження цін на ринку.
За даними УАК, на зараз зібрано близько 115 тис. тонн гречки.
Ярославський вважає обсяг, який зберуть цього року українські сільгоспвиробники, достатнім для внутрішнього ринку на цей маркетинговий рік, обсяг якого, за його прогнозом, трохи зменшиться внаслідок зниження купівельного попиту в зв’язку з підвищенням цін, при цьому він допускає деякий дефіцит даного продукту до кінця року.
Заступник гендиректора УАК відзначив також, що цінова ситуація, що склалася на даний момент, сприятлива для вітчизняних виробників гречки, які, на його думку, збільшуватимуть обсяги посівів під даною культурою.
За повідомленнями деяких зарубіжних ЗМІ, Росія почала імпорт гречки з Китаю, і, на думку багатьох експертів, аналогічні дії може зробити і Україна.
Як повідомлялося, УАК вважає недоцільним пільговий імпорт гречки.
Президент Віктор Янукович доручив Кабінету Міністрів забезпечити до 10 вересня продаж гречки з Державного комітету з державного матеріального резерву і Аграрного фонду для зниження цін.
Також Президент доручив уряду розглянути можливість введення мита на експорт гречаної крупи відповідно до норм Світової організації торгівлі, а також доручив Кабміну і Антимонопольному комітету перевірити обґрунтованість підвищення цін на гречку та інші продовольчі сільгосптовари.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас