Експерт: ФДМ повинен ще раз виставити "Луганськтепловоз" на продаж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: ФДМ повинен ще раз виставити "Луганськтепловоз" на продаж

Казна та Політика
117
Фонд державного майна України в разі відмови російського "Брянського машинобудівного заводу" (БМЗ) від перерахування коштів за "Луганськтепловоз" повинен оголосити новий конкурс з продажу цього підприємства, вважає виконавчий директор Ради конкурентоспроможності Валерій Юзба.
"Це - бізнес. Російський інвестор зволікає під тим чи іншим приводом. Якщо ти вже задекларував, а не платиш, то тут вже жодної політики, а лише чистий бізнес з боку держави. Якби так у всіх випадках держава діяла, то щодо іноземних інвестицій клімат був би кращий", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".
В.Юзба переконаний, що в російської компанії було достатньо часу сплатити покупку. "Позиція держави має бути жорсткою, тому що об'єкт з точки зору інвестицій дуже привабливий", - сказав експерт. На його думку, в разі оголошення нового аукціону з продажу "Луганськтепловозу" покупці обов'язково знайдуться.
Як повідомлялося, вперше 76% акцій "Луганськтепловозу" було продано БМЗ, що входить до структури російського "Трансмашхолдингу", в 2006 році за 292,5 млн грн. Після цього конкурс був визнаний недійсним, і в 2009 році акції були повернені державі. В той же час гроші за продаж Фонд підприємству не повернув. Після оголошення нового конкурсу 31 березня 2010 року власником знов став "Брянський машзавод", що запропонував за "Луганськтепловоз" 410 млн грн.
Новий договір купівлі-продажу між ФДМ і "Трансмашхолдингом" був підписаний 29 червня. Передбачалася, що російська компанія переведе гроші двома частинами протягом двох місяців. Проте "Брянський машзавод" так і не зробив цього. Після цього ФДМ почав нараховувати пеню, яка на сьогодні вже складає $3,5 млн.
Російська компанія, у свою чергу, пропонує Фонду держмайна взаємозалік, вказуючи, що доручення розглянути цей варіант врегулювання суперечки відомству дав Кабінет міністрів.
Проте Фонд держмайна 31 серпня надіслав лист покупцю "Луганськтепловозу" з пропозицією розірвати угоду за спільною згодою. Згідно з позицією ФДМ "Брянський машзавод" має право протягом 20 днів заплатити за отримані акції підприємства і внести штрафні санкції за прострочення платежу, інакше договір буде розірваний в односторонньому порядку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас