БЮТ має намір просити МВФ вивчити ситуацію з RosUkrEnergo і поверненням цій компанії частини держкоштів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

БЮТ має намір просити МВФ вивчити ситуацію з RosUkrEnergo і поверненням цій компанії частини держкоштів

172
Блок Юлії Тимошенко (БЮТ) має намір звернутися до Міжнародного валютного фонду з проханням прислати спеціальну робочу групу для вивчення ситуації, пов'язаної з компанією RosUkrEnergo, а також для розслідування ситуації, пов'язаної з передачею частини державних фінансів цій компанії. Про це повідомила лідер блоку Юлія Тимошенко на зустрічі з представниками дипломатичних відомств.
"З 1 вересня Україна зобов'язана віддавати RosUkrEnergo не лише вартість природного газу, за який вона нічого не винна, але ще і штрафні санкції на рівні $600 млн. Найближчими днями ми звернемося до Міжнародного валютного фонду з проханням направити спеціальну робочу групу, яка розслідує ситуацію, пов'язану з RosUkrEnergo, а саме з тим, що частина державних фінансів буде, порушуючи загальний баланс країни, виведена на RosUkrEnergo", - сказала вона.
"Якщо 5 і 4 мільярди доларів будуть заплачені RosUkrEnergo, дисбаланс України поглибиться настільки, що Україна, по суті, буде змушена все далі і далі входити в систему ризиків повернення грошей МВФ. Я вважаю, що це непусте питання, тому що гроші, які надаються МВФ Україні, а також іншим державам, формуються за рахунок сплати податків вашими громадянами. Якщо громадяни ваших країн фінансуватимуть корупцію в Україні, то, мені здається, що це вимагає і уваги, і реакції", - сказала лідер БЮТ.
Ю.Тимошенко підкреслила, що її команда готова надати всю вичерпну інформацію робочій групі МВФ.
Як повідомлялося, Стокгольмський арбітражний трибунал своїм рішенням від 8 червня зобов'язав НАК "Нафтогаз України" повернути RosUkrEnergo 11 млрд куб. м газу, а також виплатити компанії встановлений контрактом штраф в товарній формі у розмірі 1,1 млрд куб. м газу.
Згідно з рішенням, RosUkrEnergo повинна отримати від "Нафтогазу" 12,1 млрд куб. м природного газу не пізніше 1 вересня 2010 року (або іншої дати, спільно погодженої сторонами письмово).
RosUkrEnergo для виконання рішення Стокгольмського арбітражу в Україні подала позов до Шевченківського районного суду Києва, який своїм визначенням від 13 серпня підтвердив вердикт міжнародного арбітражу. "Нафтогаз" оспорив це визначення, подавши апеляцію.
RosUkrEnergo створена влітку 2004 року "Газпромом" і Centragas Holding AG на паритетних началах. Centragas Holding AG належить українським бізнесменам Дмитру Фірташу (90%) і Івану Фурсіну (10%). RosUkrEnergo в 2006-2008 рр. виступала монопольним постачальником природного газу в Україну.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас