Єврокомісія не буде втручатися в переговори "Газпрому" з Польщею — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія не буде втручатися в переговори "Газпрому" з Польщею

Енергетика
161
Європейська комісія не має наміру втручатися в переговори "Газпрому" з польською стороною, заявила офіційний представник ЄК Марлене Хольцнер.
"Йдеться про переговори двох підприємств. Ми не втручатимемося в ці переговори. Ми можемо виступати як радники польського уряду", - сказала М.Хольцнер на брифінгу в Брюсселі.
Вона підтвердила, що в понеділок в Брюсселі відбудеться зустріч польського віце-прем'єра Вальдемара Павляка і члена Єврокомісії з енергетики Гюнтера Еттінгера, головним питанням якої буде угода щодо газу між Росією і Польщею.
За словами М.Хольцнер, консультації проходять за ініціативою Варшави, і їх головна мета - адаптація польського законодавства в області енергетики до законодавства ЄС. У Єврокомісії ці переговори вважають дуже важливими, бо вони безпосередньо зачіпають інтереси польських споживачів.
Комюніке за підсумками зустрічі буде оприлюднено у вівторок.
Раніше повідомлялося, що Єврокомісія перевіряє російсько-польський газовий контракт на відповідність законодавству ЄС, що передбачає доступ інших операторів до транзитних газопроводів, що йдуть по території країн Євросоюзу, повідомив журналістам офіційний представник Єврокомісії Джо Хеннон.
Дж.Хеннон не уточнив, кому саме в Росії направлений лист, і відмовився розкривати його зміст. В той же час, він пояснив, що йдеться про масштабний довгостроковий контракт щодо постачання і транзиту газу, який в січні уклали польська компанія PGNiG і Газпром.
Польський уряд поки не затвердив операцію в очікуванні рішення Брюсселю. Угода передбачає, зокрема, продовження до 2045 року контракту про постачання російського газу в ЄС через Польщу по газопроводу "Ямал-Європа".
За словами Дж.Хеннона, у Брюсселі виникли питання, головним чином, щодо компанії EuRoPol Gaz, по 48% якої належать Газпрому і PGNiG. Вона управляє польською ділянкою газопроводу "Ямал-Європа".
"Наше занепокоєння пов'язане в загальному вигляді з особливостями управління газопроводом. Загальне правило ЄС полягає в тому, щоб гарантувати доступ третіх сторін до газопроводів на території союзу. Ми маємо бути впевнені, що це не буде газопровід в користуванні одного або двох операторів, що інші також зможуть ним користуватись і що тарифи будуть справедливими", - пояснив представник виконавчої колегії ЄС.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас