ЄЦБ почне обговорювати exit strategy не раніше грудня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ почне обговорювати exit strategy не раніше грудня

156
Керівництво Європейського центрального банку (ЄЦБ) не обговорюватиме способи згортання стимулюючих заходів до грудня цього року, щоб дати економіці регіону можливість набрати силу, заявив член поради ЄЦБ Евальд Новотні в інтерв'ю агентству Bloomberg.
"Ми не обговорюватимемо плани на перший квартал наступного року раніше грудня, - сказав він. - Європейська економіка як і раніше стикається з високою невизначеністю у багатьох відношеннях. Вочевидь, що зараз дуже рано займати якусь певну позицію".
ЄЦБ 2 вересня оголосив, що продовжить надавати банкам регіону ліквідність в необмеженому обсязі у вигляді тижневих, одно- і тримісячних кредитів аж до 2011 року. Центробанк мав намір відмовитися від цих операцій на початку 2010 року, проте боргова криза в регіоні змусила його переглянути свої плани.
Європейський ЦБ зберігає ставку на рівні 1% річних з травня 2009 року, і, за словами Е.Новотні, вона "адекватна" ситуації в економіці.
В грудні ЄЦБ прийматиме рішення щодо можливого згортання стимулюючих заходів на основі нових економічних прогнозів, відзначив він.
Минулого тижня європейський Центробанк підвищив прогноз зростання ВВП єврозони на 2010 рік до 1,6% з 1%, на 2011 рік - до 1,4% з 1,2%.
Е.Новотні не чекає повторної рецесії в США або єврозоні, проте, за його словами, ЄЦБ як і раніше "дуже обережно" оцінює перспективи економіки.
"Європейська економіка все ще демонструє недостатню динаміку, - відзначив він. - Як і раніше є ризик затягування періоду слабкого економічного зростання і низької інфляції, що ускладнює завдання поліпшення ситуації у сфері фінансів".
Побоювання інвесторів, що стосуються нездатності держав єврозони скоротити бюджетні дефіцити, призвело до зниження курсу євро до долара США на 10% цього року. Вартість євро відносно ієни опустилася за цей період на 19%.
За словами Е.Новотні, необхідності в прийнятті заходів для підтримки курсу євро немає.
"Не варто драматизувати ситуацію на валютному ринку, - відзначив він. - Я думаю, що правильним тут є підхід, що дозволяє інвесторам не дуже сильно залежати від короткострокових коливань ринку".
Курс євро до долара США торгується в понеділок на рівні $1,2873 в порівнянні з $1,2896 на кінець минулого тижня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас