Росія купила наш газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія купила наш газ

Енергетика
1488
Проект Мінпаливенерго з будівництва терміналу для прийому зрідженого природного газу, який увійшов до списку національних пріоритетів, ризикує залишитися без постачань азербайджанського енергоресурсу. Тоді Києву доведеться розраховувати на дорожче паливо від альтернативних постачальників, що понизить рентабельність проекту, але не позбавить його привабливості для українського ринку. Держнафтокомпанія Азербайджану і "Газпром" визначилися з пріоритетами в співпраці на найближчі роки. В п'ятницю під час візиту президента Росії Дмитра Медвєдєва в Баку компанії підписали угоду, що передбачає збільшення закупівель "Газпромом" азербайджанського газу в 2011-2012 рр.
За словами голови правління "Газпрому" Олексія Міллера, Азербайджан і далі має намір збільшувати об'єми постачань газу. "Контакт, який підписаний, - унікальний, немає верхньої межі об'єму закупівель. Базова угода передбачає закупівлі в об'ємі 500 млн. куб. м. Азербайджан запропонував збільшити до 1 млрд. куб. м. Сьогодні підписаний документ передбачає збільшення ще в два рази: у 2011 р. - до 2 млрд., в 2012 р. - понад 2 млрд." - пояснив Міллер. Раніше він заявляв, що російський холдинг готовий викупляти весь об'єм пропонованого Азербайджаном газу на зовнішні ринки.
Нинішні домовленості, як вважають в "Газпромі", свідчать, що Азербайджан віддає пріоритет Росії в газовій співпраці, тому що, як заявив Олексій Міллер, "в даний час всім зрозуміло, що дуже складно запропонувати вигідніші умови азербайджанській стороні".
"Росія збільшує закупівлі газу в Азербайджану в чотири рази від первинних домовленостей. В майбутньому постачання газу і нафти продовжать зростати. Ми розраховуємо на збільшення постачань по всіх енергетичних проектах в майбутньому", - підтвердив оптимізм російської сторони президент Азербайджану Ільхам Алієв.
На думку експертів, нинішні домовленості Москви і Баку носять більшою мірою політичний характер - таким чином "Газпром" прагне залишити конкурентів без азербайджанського газу, щоб перешкодити здійсненню проектів з диверсифікації постачань блакитного палива і зниженню залежності від російського газу.
Як свідчать дані російського держпідприємства "Центральне диспетчерське управління паливно-енергетичного комплексу", на тлі зниження прогнозів щодо експорту газу до Європи "Газпром" в січні-серпні 2010 р. добув 420,744 млрд. куб. м газу. Це на 17% перевищує торішній показник. Тобто в холдингу надлишок власного ресурсу, тому нарощування імпортних закупівель з його боку виглядає невиправдано навіть з врахуванням перспективи зниження витрат на постачання азербайджанського газу російським споживачам в Кавказькому регіоні Росії.
Кажучи про конкуренцію проектів у постачаннях газу, здійсненню яких прагне завадити "Газпром", нарощуючи закупівлі палива в ДНКАР, експерти мають на увазі передусім газопровід "Набукко". Проте на азербайджанський газ також розраховує і український уряд, який прагне реалізувати ідею будівництва ЗПГ-терміналу на Чорноморському узбережжі. Якщо останні домовленості "Газпрому" і ДНКАР будуть реалізовані, то українській стороні доведеться організовувати постачання зрідженого палива з альтернативних джерел - Лівії, Єгипту, Алжиру, Катару або Малайзії, що призведе до дорожчання проекту. Проте він все одно позитивно вплине на український ринок, оскільки дозволить понизити залежність від російського газу і забезпечить гарантовані постачання споживачам. Крім того, розробники ТЕО проекту звертають увагу на ціновий чинник, обґрунтувавши його доцільність і економічну вигоду: "зріджений газ на спотових ринках коштує близько $130 і найближчим часом буде дешевшим від трубопровідного".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас