На Генпрокуратуру повісили борг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На Генпрокуратуру повісили борг

Енергетика
478
В п'ятницю в Генеральній прокуратурі повідомили про активізацію роботи з проведення перевірок газопостачальних компаній і підприємств теплокомуненерго (ТКЕ), що мають борги перед "дочкою" НАК "Нафтогаз України", - компанією "Газ України". У відомстві уточнили, що отримали звернення Мінпаливенерго, МінЖКГ і НАК.
За даними Генпрокуратури, цього року вже подано понад 500 прокурорських позовів про стягнення заборгованості, притягнені до відповідальності понад 400 посадових осіб і відшкодовано понад 500 млн грн. заборгованості за спожитий природний газ.
В "Газ України" розповіли, що в п'ятницю в компанії під керівництвом першого заступника голови правління "Нафтогазу" Володимира Триколича і директора "Газ України" Едуарда Швидкого відбулася нарада з питання погашення боргів підприємств ТКЕ. "Керівництво 'Нафтогазу' поставило завдання добитися повного погашення боргу до 30 вересня. Інакше з неплатниками не підписуватимуться договори на новий опалювальний сезон", - повідомив прес-секретар "Газ України" Олексій Ткач. За його словами, борги не дозволяють "Нафтогазу" акумулювати кошти для проведення своєчасних і повних розрахунків за імпортований газ, а також проводити підготовку до нового опалювального сезону.
За даними компанії "Газ України", сукупний борг підприємств ТКЕ за спожитий газ перевищує 6 млрд грн., з них близько 4 млрд грн. накопичено в попередні опалювальні сезони. У сезоні 2009/10 середній рівень розрахунків підприємств ТКЕ перед "Газ України" на кінець серпня склав 78%, борг - 2,26 млрд грн.
За ініціативою "Газ України" вже звільнено 9 керівників ТКЕ, говорить Олексій Ткач. Але багато компаній, за його словами, гасять борги за рахунок позикових коштів. Наприклад, перший заступник голови Київської міськдержадміністрації Олександр Попов у п'ятницю повідомив, що Київ залучив в Укрексімбанку і Ощадбанку кредит на 1,5 млрд грн. для ліквідації заборгованості "Київенерго" перед "Газ України".
Директор КП "Полтаватеплокомуненерго-1" Леонід Братіков вважає, що перевірки Генпрокуратури здатні поліпшити розрахунки за газ. "Але це загрожує галузі кримінальними справами і судовими розглядами, замороженням рахунків підприємств і їх можливою зупинкою", - відзначає він. Член комітету Верховної ради з питань ПЕК Олександр Гудима упевнений, що заяви "Газ України" і Генпрокуратури закінчаться нічим: "31 жовтня відбудуться місцеві вибори, і жодна політична сила не стане робити дій, які можуть призвести до зриву опалювального сезону. У тому числі влада - Партія регіонів - не стане робити заявленого, щоб не втратити голоси".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас