В Україні розпочали тотальну перевірку страховиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні розпочали тотальну перевірку страховиків

1585
Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг зобов'язала майже кожну четверту страхову компанію України (всього близько 100) пройти позаплановий аудит, повідомляє газета "Дело".
При цьому комісія наказує страховикам не лише "перевірити" ще раз свої фінпоказники, але і вказує, який конкретно аудитор має проводити перевірку. Страховики вже підрахували: така ініціатива комісії може коштувати ринку від 2 до 10 мільйонів гривень.
Як відзначає "Дело", учасники ринку найбільше обурюються тим, що їм нав'язують певні аудиторські компанії. "Зі страховим ринком сьогодні можуть працювати понад 2000 аудиторів, але якщо регулятор з цієї маси вибирає лише сотню (один аудитор на кожну страхову компанію), то виникає питання: чому саме вони?" - обурюється топ-менеджер однієї зі страхових компаній.
Страховики побоюються, що нав'язані їм в обов'язковому порядку аудитори через відсутність конкуренції з боку колег можуть істотно підвищити вартість своїх послуг. Крім того, учасники ринку дивуються, чому вони повинні витрачати на додаткову перевірку десятки тисяч гривень, якщо в обов'язковому порядку всі проходять аудит раз на рік і регулярно здають фінзвітність в Держфінпослуг.
Глава Держфінпослуг Василь Волга, у свою чергу, запевняє, що практику примусових перевірок вирішив ввести на страховому ринку за ініціативою... самих страховиків. За його словами, мета перевірки - очистити ринок від "схемщиків".
"Українська федерація страхування клопотала перед нами про необхідність застосування пункту 2 статті 37 закону про страхування, для того, щоб очистити ринок від несумлінних гравців. Цей пункт закону не лише дає нам право, а навіть зобов'язав призначати позаплановий аудит в разі, якщо у нас виникають якісь підозри в достовірності представленого страховиком планового аудиторського висновку. Більше того, згідно із законом ми можемо призначати також свого аудитора", - повідомив "Делу" Василь Волга.
За його словами, Держфінпослуг має намір і надалі активно користуватися цим своїм законним правом. Але спершу вирішила перевірити сотню невеликих страхових компаній, які навіть не входять до складу Моторного (транспортного) страхового бюро. "Зі звітів видно, що вони зайняті незрозуміло чим", - пояснив свій вибір чиновник.
Що стосується вибору аудиторів, то, за його твердженням, цим займалася не комісія, а Аудиторська палата України. "Ми попросили у них професійних аудиторів. Вони надали нам список близько сотні аудиторів. Всі аудитори майже однакового рівня. Тому ми розподіляли їх по страхових компаніях, орієнтуючись на місцерозташування аудитора і страховика. Хто до кого ближче розташований", - розповів Василь Волга.
А ось що стосується побоювань страховиків з приводу зростання цін на послуги "вибраних" аудиторів, то регулятора розвіяти їх не зміг. "Які ціни ці аудитори виставляють за свою роботу, ми не знаємо. Це питання не в нашій компетенції", - повідомив глава відомства.
Не прояснив ситуацію з ціновою політикою і глава Аудиторської палати України Іван Нестеренко. "Ми дали комісії списки тих аудиторів, які пройшли контроль якості роботи. А вони вартість своїх послуг призначають самі, за домовленістю з компаніями. Як домовляться - так і платитимуть. Це не наше питання", - запевнив Нестеренко.
В той же час страховики вважають, що без чітких критеріїв відбору таких аудиторів і прозорості самої процедури призначення позапланового аудиту ринок зіткнеться з "обдираловкою" з боку перевіряючих. "Ми дійсно виходили з такою пропозицією до Держфінпослуг, але вважаємо, що критерії перевірок, відбору аудиторів і вартість їхніх послуг мають бути визначені регулятором і оприлюднені. Щоб все було прозоро", - говорить президент УФС Олександр Завада.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас