Тривала невизначеність Родовід Банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тривала невизначеність Родовід Банку

Казна та Політика
2123
Затягування Кабінетом міністрів докапіталізації "Родовід Банку" і порушення банком нормативів змусили Нацбанк продовжити термін дії в ньому тимчасової адміністрації ще на три місяці. П'ятим керівником Родовід Банка за півтора роки призначений Юрій Райтбург. У НБУ сумніваються, що уряд підтримає банк, в який вкладено 8,4 млрд грн. бюджетних коштів, а експерти сподіваються, що долю фінансової установи вирішить втручання МВФ.
В п'ятницю постановою №409 Нацбанк втретє продовжив на три місяці термін роботи тимчасової адміністрації в Родовід Банку - до 15 грудня. Ще 15 липня тимчасовий адміністратор Микола Оніщенко підписав наказ про призначення головою правління Родовід Банку з 20 липня члена наглядової ради банку "ТК Кредит" Юрія Райтбурга. Він мав приступити до роботи після узгодження його кандидатури Нацбанком і виведення з Родовід Банку тимчасової адміністрації - до 16 вересня.
Продовження роботи адміністрації змусило НБУ знову змінити адміністратора, яким став Юрій Райтбург. Раніше Родовід Банк адміністрували також Віктор Мироненко, Віктор Кравець (НБУ) і Сергій Щербина (взятий під варту).
В прес-службі Родовід Банку не змогли пояснити причин зміни адміністратора і продовження терміну його повноважень. Оніщенко від коментарів відмовився. А джерело в Нацбанку повідомило, що зміни пов'язані з відмовою Кабміну докапіталізувати Родовід Банк, в який вже було влито 8,4 млрд грн. Раніше Щербина заявляв, що для відновлення роботи банку необхідно ще 2-3 млрд грн. Проте за чотири місяці роботи адміністрації Миколи Оніщенка Мінфін, який володіє 99,99% акцій банку, гроші так і не виділив. "Оніщенко не приймав жодних стратегічних рішень, а займався 'виловом блохів' - вирішував дрібні питання", - сказало джерело в банківському нагляді НБУ.
Без докапіталізації складно відновити банк. В кінці I півріччя розрив між статутним і власним капіталом банку досяг 6,73 млрд грн. Нормативи можуть порушувати лише установи з тимчасовою адміністрацією, тому Нацбанк був змушений продовжити термін її роботи. А незадоволеність Миколою Оніщенком викликана тим, що НБУ чекав відкликання позову до регулятора про ліквідацію Укрпромбанку, поданого Сергієм Щербиною. "Коли суддя запитав (у червні), чи підтримує Родовід Банк позов до НБУ, з урахуванням того, що колишній адміністратор, який його подав, зараз перебуває під слідством, юрист Родовід Банку відповів, що підтримує", - повідомило джерело в НБУ.
Експерти скептично оцінюють можливість капіталізації Родовід Банку. "Держава повинна виконати свої зобов'язання по депозитах Укрпромбанку і Родовід Банку. Інших економічних мотивів для відродження цієї установи немає, - вважає аналітик ІК Concorde Capital Микита Михайличенко.- Уряду буде дуже складно повернути гроші, які він вклав у цей банк. Він не функціональний вже два роки, депозити ніхто не несе, кредитний портфель не зростає, навряд чи вийде продати його, щоб відбити витрати". Збиток банку в I півріччі склав 3,67 млрд грн., а портфель вкладів фізосіб скоротився на 2,7 млрд грн., до 4,3 млрд грн.
В Нацбанку також песимістично налаштовані щодо подальшої долі Родовід Банку. "Я сумніваюся, що і під Райтбурга дадуть грошей, - сказав один з членів правління НБУ.- У Кабміні йдуть гарячі спори про те, чи потрібний банк - туди вже стільки влили, а толку немає. Чи не простіше його ліквідувати?" Тривалу невизначеність може змінити лише зовнішній чинник. Тимчасову адміністрацію можуть подовжувати в банку ще дуже довго, і наполягти на рішенні питання Родовід Банку може хіба що МВФ, упевнений Михайличенко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас