Естонські банки почнуть збирати сенти напередодні введення євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Естонські банки почнуть збирати сенти напередодні введення євро

Казна та Політика
297
В кінці року Банківський союз в співпраці з банками проведе кампанію збору сентів, під час якої монети можна буде віднести в банк без плати за сервіс, сказала виконавчий директор Банківського союзу Катрін Таліхярм.
"Принести з дому монети в банк - це єдина реальна підготовка, яку необхідно провести більшості приватних осіб. Оскільки в Естонії розвинені електронні платежі, то люди не тримають удома значні суми готівки", - сказала Таліхярм Delfi.
Проте в кожному господарстві немало сентів - за статистикою, у кожного жителя Естонії в середньому 340 монет. В рамках кампанії банки прийматимуть сенти з жовтня по грудень.
Починаючи з жовтня, приватна особа зможе покласти монети на свій рахунок безкоштовно.
"Ми рекомендуємо і готівкові крони, які зберігаються вдома, також покласти на свій банківський рахунок, оскільки це найпростіший і найвигідніший спосіб для переходу на євро", - відзначила Таліхярм.
Гроші, що є на банківському рахунку, будуть автоматично переведені в євро опівночі 1 січня, це буде зроблено за офіційним курсом 15,6466 безкоштовно. В цьому випадку людина не повинна робити жодних додаткових кроків, як, наприклад, обмін готівкових крон на готівкові євро.
"Не варто відкладати внесення монет наступного року, бо банківські машини для рахунку монет при переході на єдину валюту будуть орієнтовані на євро, і з цієї причини перерахунок кронових монет вимагатиме значно більшого часу", - сказала вона.
Досвід держав, які прийняли євро, демонструє, що старі монети обертаються в обсязі 50-60% від загальної кількості. В Естонії в обороті перебувають 160 млн. крон в монетах.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас