Де перевірити купюри на справжність і як не потрапити в міліцію за їх поширення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Де перевірити купюри на справжність і як не потрапити в міліцію за їх поширення

Валюта
28823
Минулого тижня Національний банк України розіслав тривожного листа усім комерційним банкам. У ньому банкірів попередили про те, що в країні різко збільшилася кількість підроблених купюр номіналом 500 гривень 2006 року випуску. Фальшивомонетники ставлять на підробках лише два номери, що відрізняються однією буквою: НХ 57877778 і НВ 57877778. За цими номерами, в яких багато сімок і вісімок, можна зрозуміти, що купюра - фальшива!
Як відрізнити підробку?
В Нацбанку кажуть, що самостійно відрізнити підробку від справжньої банкноти практично неможливо. Зрозуміти, що у фальшивок немає певних елементів захисту, можна лише в інфрачервоному світлі. Але таких детекторів немає навіть в багатьох магазинах. А банки зможуть їх визначати - якщо, звичайно, у них є необхідне обладнання.
- В цих підроблених купюрах добре виконаний ультрафіолетовий захист, - розповіли в НБУ. - Але, на щастя, інфрачервоний захист злочинці відтворювати поки не навчилися. Ми давно рекомендували всім банкам придбати інфрачервоні детектори - при їх наявності вони зможуть виявляти підробки. А в магазинах, де є лише ультрафіолетові детектори, це зробити складніше.
В Нацбанку радять: якщо ви сумніваєтеся в достовірності купюри, то можете її здати на експертизу.
Куди здати банкноту на експертизу?
Здавати підозрілі гроші потрібно в найближче територіальне управління Нацбанку (адреси можна дізнатися на сайті bank.gov.ua або за телефоном (044) 230-19-60). Там її перевірять безкоштовно (сама експертиза може тривати до 5 днів). Але якщо купюра виявиться фальшивою, то її вилучать без відшкодування вартості. Згідно з інструкцією фальшиві банкноти передаються в Міністерство внутрішніх справ, і збиток, завданий її власнику, не компенсується. Це стосується банкнот будь-якої валюти - гривень, доларів, євро.
Чи можна перевірити в звичайному банку?
Можна перевірити гроші і в звичайному комерційному банку. Щоправда, тут доведеться розщедритися: банки самі встановлюють вартість послуги з перевірки достовірності купюр. Інколи цей тариф фіксований і становить від 50 копійок до гривні за кожну банкноту (у тому числі й валюту), інші ж стягують плату в 0,01-0,05 відсотка від суми, що перевіряється.
В яких випадках купюри вилучають?
А ось якщо ви дасте підроблену купюру касиру і він почне сумніватися в ній, то згідно з інструкцією Нацбанку у вас її вилучать на експертизу. Якщо у вас будуть виявлені дві або більше сумнівних банкнот, касир зобов'язаний викликати міліцію. В цьому випадку ви стаєте підозрюваними у розповсюдженні підробок.
Але пам'ятайте, що замість вилучених грошей вам повинні видати касовий ордер, скріплений підписом і печаткою працівника банку, який прийняв банкноти на експертизу, і довідку про вилучення банкноти для дослідження. Після цього гроші будуть відправлені до тих же територіальних управлінь НБУ, де протягом 5 днів проведуть експертизу.
Чи можна отримати підробку в банку або банкоматі?
Теоретично це неможливо, адже перед заправкою банкомату гроші проходять потрійну перевірку. Але шахраєм може виявитися працівник банку, статися може й таке. Якщо банкомат вам видав підозрілу купюру, звертайтеся у відділення, де встановлений банк, або викликайте міліцію, щоб вона вже розбиралася, як фальшивка потрапила в банкомат.
Справжні прикмети
В інфрачервоному світлі на лицьовій стороні купюри номіналом в 500 гривень мають бути видні частина портрету Григорія Сковороди без обличчя, тобто волосся, піджак і контур шиї. Герб, так званий OVI-номінал у вигляді ромба праворуч від портрета, а також фрагменти слів "УКРАЇНА", "П’ЯТСОТ", частина великого номіналу і дві нижні крапки тактильного опуклого знаку для людей з ослабленим зором.
На зворотньому боці купюри в інфрачервоному світлі видно номер поєднаного номіналу (окремі фрагменти числа "500", які розташовані на обох боках і на просвіт утворюють позначення номіналу), напис "П’ЯТСОТ ГРИВЕНЬ", паралелограми рожевого кольору, частина малюнку піраміди з оком і слабкоконтрастна будівля.
Що робити, якщо вам підсунули фальшивку
- Якщо у вас є підозра, що купюри, яка опинилися у ваших руках, підроблені, то краще відразу ж перевірити їх в банку, - говорять в міліції. - Інакше потім вам доведеться доводити, що ви не причетні до їх виготовлення і поширення. І поки правоохоронці не відстежать весь ланцюжок переміщення цих грошей, людина, яка використала фальшивку, залишається підозрюваною.
До слова, за виготовлення, зберігання, купівлю, перевезення, пересилання та поширення підроблених грошей можна потрапити за ґрати на термін від 3 до 7 років. Якщо ж фальшиві гроші йдуть в ужиток в особливо великих розмірах і з подачі групи злочинців - то й до 12 років в'язниці.
Маргарита Чимирис
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас