Батон стає елітним продуктом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Батон стає елітним продуктом

Аграрний ринок
2201
Обіцяючи не допустити зростання цін на хліб і підписуючи показові меморандуми з виробниками, чиновники замовчують про батони, м'ясо і масло. Незабаром ці продукти перестануть бути "соціально значимими" - ціни на них відпустять у вільне плавання.
Мінекономіки підготувало проект постанови Кабміну "Про деякі питання ціноутворення на окремі соціально значимі продовольчі товари", яким передбачається зниження адміністративного регулювання цін. Чиновники признаються: підписання цього документа (який, до речі, особливо не афішується) - питання практично вирішене.
Як повідомив заступник міністра економіки Михайло Русинський, проект вже погоджений з виробниками і ретейлерами і зараз знаходиться на реєстрації в Мін'юсті. Мінекономіки підносить цю постанову як звичайну уніфікацію різних переліків продовольчих товарів, щодо яких ведеться держрегулювання цін. Але в процесі складання єдиного списку шляхом уточнення конкретних найменувань з категорії соціально значимих зникла низка продуктів. Експерти кажуть, що в найближчому майбутньому варто чекати зростання цін на категорії, які "випали".
Хлібні новації почекають до виборів
Документом передбачається відразу декілька "хлібних" новин. По-перше, це скасування обмеження межового рівня рентабельності пекарів при виробництві хліба масових сортів. Замість нього діятиме новий Порядок декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари, що передбачає розмір загальної торгівельної надбавки на хліб у розмірі 15% до оптової ціни виробника. "Вказана норма дозволить підприємствам хлібопекарської галузі самостійно визначати рівень рентабельності виробництва, необхідний для забезпечення прибутковості своєї діяльності", - повідомив заступник міністра. Звичайно, підвищення рентабельності хлібної галузі - справа потрібна. Але з урахуванням того, що зараз рентабельність соціальних сортів хліба не перевищує 5%, а на деяких хлібозаводах і зовсім пішла в мінус, можна передбачити, що майже всі пекарні скористаються можливістю підвищити ціну на хліб. Тому в разі набрання чинності постанови експерти прогнозують подорожчання хліба на 5-15%.
По-друге, поняття "Соціальний хліб", яким так подобається оперувати чиновникам, буде відкоректовано. Якщо раніше в деяких нормативних актах з цінового регулювання рівня торгівельних надбавок (зокрема в постанові КМУ №1548 від 25.12.96 р.) слова "хліба" і "масові сорти хліба" використовувалися впереміш, то тепер цю нестиковку буде скасовано. Держрегулюванню підлягатимуть лише ціни на хліб масових сортів - "хлібобулочної продукції вагою понад 500 грамів з борошна пшеничного вищого, першого і другого сортів, борошна житнього і суміші борошна пшеничного і житнього простої рецептури (борошно, дріжджі, сіль, вода) без додавання цукру, жиру, інших наповнювачів". У перекладі людською мовою це означає, що з категорії захищених від подорожчання випаде один з найпопулярніших сортів хліба - батон, бо у його вмісті є яйця і молоко.
За підрахунками фахівців "Укрхлібпрому", на сьогодні на батони в загальній структурі вітчизняного ринку хліба припадає близько 30-35%. І навряд чи рішення уряду сильно вплине на структуру ринку, оскільки попит на цей продукт мало схильний до цінових коливань. Українці продовжать купувати батони, навіть якщо вони подорожчають. За оцінками аналітика ІГ "Сократ" Івана Паніна, батони в "вільному плаванні" відразу додадуть в ціні 13-23%.
Але чекати такого зростання варто не раніше кінця листопада. Експерти вважають, що до виборів ціни на хліб, швидше за все, не підвищаться. "Сьогодні губернатори "в ручному режимі" віддають відповідні вказівки власникам хлібозаводів. А самовільне збільшення цін на хліб, навіть на декілька копійок, обертається для хлібозаводів численними перевірками різних контролерів", - розповіла керівник аналітичного департаменту "Консалтингового агентства "ААА" Марія Колесник. Зате після виборів всі сорти хліба напевно почнуть зростати в ціні, і за підсумками року дорожчання може скласти до 20% (за перші сім місяців 2010 року, за даними Держкомстату, хліб подорожчав на 6,1%).
Продукція тваринництва стане розкішшю
Скорочення списку соціальних товарів розширить перелік продуктів, на які виробники і ретейлери зможуть встановлювати торгівельні надбавки за власним бажанням. Наприклад, в нову редакцію списку товарів, ціни на які регулює держава, не увійшло вершкове масло, варені ковбаси вищого сорту, сир жирністю понад 5%, молоко жирністю понад 2,5%, а також багато видів м'яса.
Так, Мінекономіки пропонує бідним українцям споживати замість масла спреди - суміш на основі рослинно-тваринних жирів. За словами директора інформаційно-консалтингового агентства "Інфагро" Василя Вінтоняка, як правило, в спредах має міститися (у перерахунку на жир) не менше 20-25% молочних жирів, але попадаються і спреди, в яких лише 0,5% молочних жирів. Зрозуміло, собівартість такого продукту в рази менша, ніж справжнього вершкового масла. Незрозуміло проте, чому цей продукт повинен раптом стати "соціальним"?
Значні зміни чекають і ринок "соціального" м'яса. Якщо раніше держава прагнула підтримувати ціни на велику частину натуральної м'ясної продукції на відносно низькому рівні, то незабаром незаможні українці зможуть купити лише фарш. Адже до "соціальних" тепер будуть належати лише свинячий і яловичий фарш, яловича грудинка, частина лопатки свинини і тушки курки.
Та не виключено, що виробники просто не пускатимуть в продаж останні три позиції. Адже, наприклад, курку можна розрізати на частини і таким чином вивести з категорії соціально значимих продуктів. А ось фарш свинячий (склад за стандартом: свинина жилована, жир - не більше 50%), куди за бажання можна додати ще і сою, виробники без обурень віддадуть бідним.
Зате, на думку експерта з аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу Єлизавети Святківської, розділення м'яса на "соціальні" і "несоціальні" види позитивно позначиться на рентабельності підприємств. "Поки на м'ясо як на соцпродукт діють різні обмеження, великим переробникам складно з ним працювати. Особливо в умовах конкуренції з дрібними напівлегальними виробниками", - пояснила вона. В той же час експерти прогнозують, що глибока деталізація соціального кошика продуктів харчування може спровокувати значну різницю в цінах на різні частини м'яса.
Світлана Попель
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас