ЗМІ: Єврокомісія може перешкодити Берліну продовжити термін експлуатації АЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ: Єврокомісія може перешкодити Берліну продовжити термін експлуатації АЕС

Енергетика
153
Наміри уряду ФРН продовжити на 10-15 років терміни експлуатації атомних електростанцій країни можуть натрапити на нову перешкоду, повідомляє в суботу, 4 вересня, газета Süddeutsche Zeitung. Законопроект про збільшення термінів експлуатації АЕС в Німеччині, як вказано в експертному висновку міжнародної екологічної організації Greenpeace, що є у розпорядженні видання, має бути схвалений Європейською комісією. У цьому документі підкреслюється, що отримати схвалення Брюсселю влада в Берліні має ще до того, як внесуть документ на розгляд бундестагу.
У свою чергу Єврокомісія, перш ніж дозволити тій чи іншій країні-учасниці ЄС нововведення, здатна спричинити збільшення обсягу радіоактивних відходів, зобов'язана вивчити можливі наслідки цього нововведення для довкілля інших держав Європейського Союзу. Цього вимагає угода комісії ЄС з Європейським співтовариством з атомної енергії ("Євроатом"). "Смуга невдач Меркель продовжується", - заявив Süddeutsche Zeitung експерт Greenpeace з питань енергетики Тобіас Мюнхмайер
Зараз експерти уряду ФРН вивчають всі деталі угоди Еврокомісії та "Євроатому". Адже якщо з'ясується, що Берліну для реалізації його енергетичних планів справді потрібна згода ЄС, це відсуне ухвалення законопроекту на невизначений термін, пише Süddeutsche Zeitung.
Правляча коаліція Німеччини, до складу якої входять Християнсько-демократичний союз (ХДС), споріднений з ним баварський християнсько-соціальний союз (ХСС) і Вільна демократична партія (ВДП), сподівається поставити крапку в спорах про подальшу долю атомної енергетики країни в неділю, 5 вересня. На цей день запланована зустріч керівництва цих партій, учасники якої мають намір погодити термін продовження експлуатації АЕС, а також встановити максимальну межу прибутку для енергетичних концернів. Крім того, уряд намагається знайти правову можливість ухвалити законопроект без участі бундесрату, в якому правляча коаліція не має в своєму розпорядженні більшості голосів.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас