В Україні 35 мільярдів тонн відходів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні 35 мільярдів тонн відходів

246
Міністерство охорони довкілля оцінює концентрацію в Україні всіх видів відходів в обсязі близько 35 мільярдів тонн.
Про це в ефірі "5 каналу" повідомив директор департаменту екологічної безпеки Мінприроди Олександр Соколов.
Він уточнив, що з цих 35 мільярдів тонн близько 2,6 мільярдів тонн є високотоксичними відходами.
"Ми зараз володіємо повною інформацією про всі види відходів, які є в Україні. У нас 35 мільярдів тонн відходів, причому 2,6 мільярда тонн відходів - це високотоксичні", - сказав він.
За даними міністерства, щороку в Україні загальний обсяг побутових відходів збільшується на близько 50 мільйонів кубометрів, а промислових на 175 мільйонів кубометрів.
"Що це таке? Це половина Бородянського району Київської області. Ми повинні провести заходи, при яких зупинити збільшення відходів, які гублять нашу землю, а потім вже подальший етап, ми повинні вже знищувати ті відходи, які накопичувалися протягом попередніх десятиліть", - сформулював Соколов завдання Мінприроди.
Зокрема, відзначив чиновник, міністерство вивчає можливість будівництва в Україні 8 заводів з переробки шин.
"12,5 мільйона штук покришок у нас накопичується (щороку). Технології, яка утилізує на 100%, в Україні немає. Ми говоримо, що ми купуємо (для) 8 регіонів України технології, які є, які абсолютно не небезпечні для екології, які утилізують практично 95% даного виду відходів і вирішимо цю проблему", - сказав представник Мінприроди.
Він додав, що кожен з цих заводів зможе утилізувати шини з 3 довколишніх областей.
Крім того, сказав Соколов, Мінприроди планує в 2011 році почати утилізацію небезпечних відходів в Україні замість їх вивозу на переробку за кордон, що, на думку міністерства, дозволить заощадити значну кількість коштів.
Він додав, що міністерство вже провело відповідні переговори з одним з губернаторів.
"Ми визначили, що ми повинні протягом 4 місяців зробити всі роботи з оформлення документів, а потім, ще протягом максимум півроку, привезти технологію п'ятого покоління, останню, яка знищуватиме найнебезпечніші відходи, і при цьому не маючи жодних небезпечних викидів у повітря", - сказав Соколов.
За оцінками Мінприроди, вартість утилізації за межею 1 тонни небезпечних відходів з врахуванням всіх витрат становить 23-24 тисячі гривень.
Міністерство охорони природного середовища має намір утилізувати понад 4 тисячі тонн пестицидів до 2012 року.
За словами Соколова, утилізація дозволить звільнити 10 регіонів України від цих хімічних речовин.
"Завдання в міністерства одне: протягом цих 3 місяців і подальшого року знищити понад 4 тисячі пестицидів і зробити безпестицидними 10 регіонів України", - сказав він.
Соколов підкреслив, що це завдання міністерство виконає за умови забезпечення необхідного фінансування.
"За 19 років (незалежності України) ми жодного регіону не звільнили, а за цих 1,5 року, трохи менше, ми беремо таке амбітне завдання і ми його виконаємо. Єдина умова, звичайно, щоб ті асигнування, про які ми домовлялися, були вчасно виконані", - сказав чиновник.
За даними Соколова, зараз в Україні є понад 3 тисяч складів з пестицидами, що містять близько 21,6 тисяч тонн цих речовин, які пролежали там не менше 19 років.
Чиновник підкреслив, що найбільшу небезпеку становлять ті склади, на яких зберігається від 1 тисяча тонн пестицидів.
Міністерство охорони довкілля планує завершити до 15 грудня вивіз на утилізацію до Польщі суміш "Премікс", незаконно поставлену з Угорщини до України в 2001-2003 роках.
"Це завдання буде виконано до 15 грудня. Жодної тонни преміксу, цієї небезпечної речовини, яка містить половину таблиці Менделєєва по важких металах на території Закарпаття не буде", - запевнив Соколов, посилаючись на відповідне доручення міністра охорони довкілля Миколи Злочевського.
Він додав, що "Премікс" містить більше 10 важких металів і дуже негативно впливає на здоров'я людини і довкілля.
"Ця речовина небезпечна тим, що вона містить більше 10 важких металів, тому дія його на довкілля дуже негативна. З точки зору небезпечного чинника (речовина носить) локальний характер по тому, що в ньому немає вмісту, слава богу, хлору", - відзначив Соколов.
За його словами, за результатами проведеного раніше правоохоронними органами розслідування, суміш "Премікс" була визнана безгоспною.
Всього утилізації підлягає близько 1,3 тисяч тонн суміші, розміщеної на території Закарпатської області.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас