МВФ: Держборг Греції, Італії, Японії і Португалії досяг небезпечної межі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Держборг Греції, Італії, Японії і Португалії досяг небезпечної межі

Казна та Політика
3091
Держборг більшості країн G7 знаходиться на рівні часів Другої світової війни. Заборгованість великих економік в середньому виросла до кінця 2009 р. до 75% від ВВП з докризових 60%. Греція, Італія, Японія і Португалія є тими країнами з розвиненою економікою, чий держборг досяг "майже неприйнятного рівня", сказано в звіті Міжнародного валютного фонду (МВФ).
Найвищу суверенну заборгованість з усіх провідних економічних держав має Японія - близько 200% від ВВП. У серпні японське Міністерство фінансів повідомило, що держборг країни досяг 10,5 трлн дол. через скорочення податкових надходжень до бюджету. Тоді прем'єр Наото Кан заявив про необхідність нових заходів стимулювання економіки, в тому числі - про перегляд податкової політики.
До небезпечної боргової межі також наближаються Ісландія, Іспанія, Великобританія і США. Аналітики МВФ закликали провідні світові держави скористатися поточними низькими відсотковими ставками і почати скорочувати бюджетний дефіцит, не боячись, що це може загальмувати відновлення глобальної економіки.
При цьому, жодній проблемній країні, навіть Греції, дефолт не загрожує. "Ми вважаємо, що ринки значно переоцінили ризик дефолту", - сказав представник МВФ Паоло Мауро. Раніше МВФ в трьох доповідях підкреслював, що пророкування аналітиків про можливий дефолт Греції або іншої проблемної європейської країни є цинічними і не мають під собою жодного економічного обгрунтування.
Більшість експертів з висновками МВФ в цілому згодні. "Не дивлячись на загальні бюджетні проблеми, Греція, Італія, Японія і Португалія дуже різні. На мій погляд, під найбільшим тиском зараз як і раніше перебуває Греція, для якої характерні важка економічна ситуація, великий рівень боргу, нездатність знизити відсоткові ставки, а також залежність від зовнішнього фінансування", - сказав аналітик IHS Global Insight Дієго Іскаро.
За його словами, реструктуризація заборгованості, наприклад, за рахунок збільшення термінів погашення і перегляду відсоткових ставок, може допомогти уряду Греції зробити податково-бюджетну політику більш сприятливою для економічного зростання і зменшити навантаження на платників податків. Але подібне рішення може заразити ризиками інші країни, а також серйозно торкнутися фінансовий сектор єврозони, передає РБК daily.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас