Petrobras поділиться з урядом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Petrobras поділиться з урядом

Енергетика
234
Після двотижневих переговорів Бразильська державна нафтовидобувна корпорація Petroleo Brasileiro SA (Petrobras) погодилася заплатити уряду $42,5 млрд. додатково випущених акцій за право розробляти нещодавно відкриті глибоководні родовища чорного золота.
Сьогодні міністр фінансів Бразилії Гуїдо Мантега повинен повідомити терміни і умови обміну. "Влада Бразилії обміняла право на видобуток 5 млрд. барелів нафти на цінні папери компанії. Ми уклали найбільшу в історії подібну операцію", - похвалився вчора міністр.
В середньому Petrobras заплатить $8,51 за кожен барель нафти в резервах, велика частина яких (3,1 млрд. панів.) міститься в глибоководному родовищі Franco в басейні Сантос, в 230 км. від Ріо-де-Жанейро. Про відкриття цих запасів Petrobras оголосила 8 серпня 2008 р. Також компанія отримає право викачати 600 млн. бар. з родовища Iara, 467 млн. бар.- з Florim, 428 млн. бар.- з Tupi Northeast, 319 - з Guara East і 128 млн. бар.- з Tupi Sul.
За словами президента дослідницької фірми Brookshire Advisory Джіанни Берн, позначена вартість сильно завищена, оскільки на ринку справедливим вважається розмір відрахувань в $5-6 за барель нафти. До того ж, Petrobras заплатить за нафту, яка знаходиться дуже глибоко, і поки неясно, якими будуть витрати на її витягання.
Аналітики швейцарського банку UBS Ліліанна Янг і Тед Харпер заявили, що, оскільки "чорне золото" обійшлося компанії дорожче $7,5 за барель, це змусить перерахувати державі більше акцій, ніж чекали міноритарні інвестори, що розмиє їх доходи. Падіння інтересу до цінних паперів Petrobras у свою чергу ускладнить залучення коштів шляхом додаткових емісій на реалізацію амбітного плану розвитку вартістю $224 млрд. Вчора акції Petrobras на біржах подорожчали на 1% - до $35,5/шт., проте в грудні минулого року їх вартість зашкалювала за $50/шт.
В червні 2010 р. Petrobras оголосила про свій план інвестувати $224 млрд. в розробку глибоководних підсольових нафтових родовищ на дні Атлантичного океану в період з 2010-го по 2014 р. До $25 млрд. компанія збирається отримати, продавши додатковий випуск акцій міноритарним акціонерам, які будуть змушені придбати їх щоб уникнути розмивання своїх пакетів.
"Уряд збільшує свою частку в компанії, викручуючи руки іншим акціонерам. Замість комерційної місії Petrobras тепер виконує політичні цілі", - відзначає незалежний бразильський аналітик Франсуа Моро.
Завдання про збільшення державного контролю над нафтогазовими запасами в кінці 2009 р. поставив президент Бразилії Луїш Інасіу Лула та Сілва, після того, як Petrobras повідомив про виявлення родовища Tupi, що стало найбільшою знахідкою після відкриття нафтових покладів Cantarell в Мексиці в 1976 р. Чекаючи розмиття пакетів акцій, багато інвесторів, включаючи знаменитого фінансиста Джорджа Сороса й інвестиційного гіганта BlackRock, в першому півріччі 2010 р. позбавилися від цінних паперів Petrobras.
До переговорів про ціну уряд приступив 20 серпня, відразу після отримання двох незалежних аудиторських оцінок родовищ від самої Petrobras і від компанії ANP. Як повідомив журналістам Гуїдо Мантега, президент Бразилії був "щасливий" дізнатися про погоджену ціну.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас