Батони, м'ясо та масло можуть стати "елітними" продуктами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Батони, м'ясо та масло можуть стати "елітними" продуктами

Аграрний ринок
949
Обіцяючи не допустити зростання цін на хліб і підписуючи показові меморандуми з виробниками, чиновники умовчують про батони, м'ясо і масло. Незабаром ці продукти перестануть бути "соціально значимими" - ціни на них відпустять у вільне плавання. Про це пишуть "Коментарі".
За даними видання, Мінекономіки підготувало проект постанови Кабміну "Про деякі питання ціноутворення на окремих соціально значимі продовольчі товари", яким передбачається зниження адміністративного регулювання цін.
Мінекономіки підносить цю постанову як звичайну уніфікацію різних переліків продовольчих товарів, з яких ведеться держрегулювання цін. Але, пише видання, в процесі складання єдиного списку шляхом уточнення конкретних найменувань з категорії соціально значимих випала ціла низка продуктів.
Так, документом передбачається відміна обмеження граничного рівня рентабельності хлібників при виробництві хліба масових сортів. Замість нього діятиме новий Порядок декларування зміни відпускних для опту на продовольчі товари, що передбачає розмір загальної торговельної надбавки на хліб у розмірі 15% до оптової ціни виробника.
Враховуючи, що рентабельність соціальних сортів хліба не перевищує 5%, а на деяких хлібозаводах і зовсім пішла в мінус, експерти прогнозують подорожчання хліба в 5-15%.
Крім того, в документі буде відкореговано поняття "Соціальний хліб", внаслідок чого з категорії захищених від подорожчання випаде один з найпопулярніших сортів хліба - батон.
Крім того, пише видання, передбачене документом скорочення списку соціальних товарів розширить перелік продуктів, на які виробники і ретейлери зможуть встановлювати торговельні надбавки за власним бажанням.
Наприклад, до нової редакції списку товарів, ціни на які регулює держава, не увійшло вершкове масло, варені ковбаси вищого сорту, сир жирністю понад 5%, молоко жирністю більше 2,5%, а також багато видів м'яса.
Таким чином, зазначає видання, Мінекономіки пропонує бідним українцям споживати замість масла спреди - суміш на основі рослинно-тваринних жирів.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас