Бернанке: ФРС не могла врятувати банк Lehman Brothers від краху — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бернанке: ФРС не могла врятувати банк Lehman Brothers від краху

Казна та Політика
477
Федеральна резервна система США спочатку не могла врятувати від краху в 2008 році найбільший в країні інвестиційний банк Lehman Brothers. Як повідомляє ИТАР-ТАСС, це визнав глава ФРС Бен Бернанке, виступаючи напередодні на засіданні комісії з розслідування причин фінансової кризи.
Крах такого гіганта, як Lehman Brothers, що володів активами на суму більше 600 млрд доларів, став однією з причин, що породили фінансову кризу. Відразу після його колапсу Бернанке заявив в американському конгресі, що його відомство і Міністерство фінансів "вирішили не витрачати державні фонди на підтримку даної структури". Пізніше глава ФРС говорив вже про те, що шансів на порятунок в Lehman не було взагалі через неправильне забезпечення кредитів.
А от Бернанке визнав, що в тій ситуації відкрито говорити про неминучість краху такого монстра було б критично небезпечним. Глава ФРС, який до приходу на цю посаду займався вивченням досвіду Великої депресії, сказав, що прекрасно розумів ситуацію. "Це мій хліб, і я бачив, що якщо допустити крах Lehman Brothers, наслідки для американської фінансової системи і всієї національної економіки будуть катастрофічними", - сказав він. - Якби ми дали гроші цій компанії, то прирекли б платників податків на збитки у розмірі мільярдів доларів".
Бернанке повідав членам комісії, що був готовий просити керівництво ФРС про виділення Lehman Brothers необхідних позик, але потім зрозумів, що навіть це, найімовірніше, не врятує його від банкрутства. "Люди, що добре знали ситуацію, пояснили, що отримання готівкових коштів в даному випадку не допоможе видертися", - сказав він.
Що ж до початкових рішень не говорити публіці про безперспективність спроб порятунку Lehman Brothers, то їх Бернанке пояснив прагненням не піддавати суспільство і ринки зайвому тиску. "Коли вся система переживає важкий стрес та інші фінансові інститути стоять перед загрозою паніки, подібні заяви можуть спровокувати подальшу нестійкість ринків", - сказав глава ФРС.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас