Україна стала світовим лідером в експорті соняшникової олії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна стала світовим лідером в експорті соняшникової олії

Аграрний ринок
1308
Україна стала головним експортером соняшникової олії в світі, забезпечивши 60% потреб світового ринку. Про це повідомляє видання "Дело".
В маркетинговому році, що завершився 1 вересня 2009/2010, Україна поставила на світовий ринок 2,5 мільйона тонн соняшникової олії. Це 60% всього світового експорту і понад 80% обсягу соняшникової олії, виробленої українськими заводами (2,9 мільйона тонн). "Українська олія експортувалася в 64 країни світу. Вперше цього сезону відкрився дуже перспективний китайський ринок (поки в незначних обсягах - 34 тисячі тонн), - відзначає генеральний директор асоціації "Укроліяпром" Степан Капшук. Основними ж покупцями української олії в сезоні, що завершився, стали Індія, Єгипет, Алжир і країни ЄС.
Експортувавши 2,5 мільйона тонн, Україна з великим відривом випередила своїх головних конкурентів - Аргентину і Росію, які забезпечили 19% і 11% потреб ринку відповідно. Вказаний обсяг експорту - небувалий для нашої країни.
"Рекордні показники виробництва і експорту соняшникової олії цього сезону зумовлені рекордним торішнім урожаєм - близько 6 мільйонів тонн", - пояснює Степан Капшук. Вказані розрахункові показники говорять про те, що насправді соняшнику в країні набагато більше. "Показники виробництва компаній і митні дані про експорт досить прозорі і відповідають дійсності. В той же час задекларованої кількості соняшнику не вистачило б навіть на те, щоб виробити ті обсяги олії, які були вивезені. Фактична наявність соняшнику і дані Держкомстату розходяться як мінімум на 1 мільйон тонн", - відзначає експерт консалтингової компанії "ААА" Марія Колесник.
Небажання виробників декларувати площі посівів і заниження урожаю можуть бути пов'язані з посиленим контролем уряду над сівозмінами. Нагадаємо, що МінАПК стурбоване щорічним приростом питомої ваги технічних культур в посівному клині в збиток продовольчим, в першу чергу ячменю. Але аграріїв можна зрозуміти, адже за підсумками минулого сезону соняшник став найприбутковішою культурою в агросекторі - його рентабельність досягла 41%.
Рекордний експорт вніс свої корективи і в розстановку сил в стані українських експортерів олії. Головною сенсацією став вихід на перше місце в рейтингу експортерів компанії "Кернел". Відповідно, беззмінний лідер минулих років - транснаціональна компанія "Каргілл" - змістився на другу позицію. Зміцнення позицій "Кернелу" сталося завдяки покупці компанії Allseeds - сумарно на ці дві компанії припала п'ята частина всього українського олійного експорту (14% - доля "Кернел-Трейд" і 9% - "Зерноторгової компанії"). В той же час частка "Каргіллу" залишилася практично незмінною - на рівні 15%. Учасники ринку відзначають, що приріст показників експорту - закономірний наслідок збільшення потужностей об'єднаної компанії "Кіровоградолія" (основний виробничий майданчик Allseeds, який перейшов під контроль "Кернелу"). "На сьогоднішній день "Кернел" займає перше місце за виробничими потужностями. Завдяки покупці Allseeds компанія збільшила свої виробничі потужності на 40%", - відзначає аналітик інвестгрупи "Сократ" Іван Панін.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас