"Газпром" домовився про чергове подвоєння обсягів закупівель азербайджанського газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" домовився про чергове подвоєння обсягів закупівель азербайджанського газу

Енергетика
151
"Газпром" і Держнафтокомпанія Азербайджану (ДНКАР) в п'ятницю в Баку підписали доповнення до контракту купівлі-продажу азербайджанського природного газу, за яким з 2011 року обсяги закупівель зростуть до 2 млрд куб. м на рік, з 2012 року - більше 2 млрд куб. м, говориться в повідомленні "Газпрому".
Підписання відбулось в рамках офіційного візиту президента РФ Дмитра Медведєва до Республіки Азербайджан.
Контракт на постачання азербайджанського газу був підписаний в жовтні минулого року. Спочатку планувалося поставити 0,5 млрд кубометрів в 2010 році, проте незабаром партнери домовилися збільшити цей обсяг до 1 млрд кубометрів на рік.
За словами глави "Газпрому" Олексія Міллера, які наводяться в повідомленні, "цілком очевидно, чому Азербайджан віддає пріоритет збільшенню обсягів свого експорту саме до Росії. Сьогодні всім зрозуміло, що російський напрям є найбільш і безпечнішим коридором постачань азербайджанського газу на ринок".
Нові угоди з "Газпромом" підписані на тлі нестабільності з постачаннями газу по ирано-турецькому коридору. Як відомо, в середині минулого тижня, на турецькій території стався вибух на газопроводі з Ірану. Постачання по ньому були повністю припинені . їх не відновлено і донині. "Газпром" на прохання Анкари продовжує подавати надконтрактні обсяги газу по "Блакитному потоку".
"Сьогодні на зустрічі з нашими азербайджанськими колегами, з президентом компанії ДНКАР Ровнагом Абдуллаєвим, ми проаналізували х виконання контракту на постачання газу з Азербайджану до Росії за січень-серпень поточного року, можливості розвитку наших відносин, і прийшли до угоди про нове збільшення закупівель. Це повністю відповідає нашому базовому контракту, в якому немає верхньої планки для об'єму постачань газу з Азербайджану. Територіальна близькість, відсутність транзитних зон і наявність вже існуючої газотранспортної інфраструктури робить розширення співпраці з газу між Азербайджаном і Росією найбільш комерційно вигідним варіантом для обох партнерів", - додав Міллер.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас