Фондові біржі борються за ОВДП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондові біржі борються за ОВДП

Фондовий ринок
451
В серпні до лідера цього ринку - біржі ПФТС - приєдналась "Українська біржа", що запустила ринок ОВДП, а також біржа "Перспектива", яка значно активізувалась.
В серпні загальний обсяг торгів на ПФТС склав 3,6 млрд. грн., біржі "Перспектива" - 2,96 млрд. грн., Української біржі - 2,22 млрд. грн. Частка ПФТС у загальному біржовому обігу за три літні місяці зменшилась із 62%, за підсумками травня, до 36% в серпні. При цьому конкуренти найбільшого фондового майданчика почали активно освоювати ринок ОВДП.
Спроби "Перспективи" і УБ застовпити місце на ринку ОВДП говорять про розширення умовної спеціалізації бірж, адже ПФТС відома активною роботою в сегменті ОВДП, Українська біржа - в сегменті акцій, а "Перспектива" - в сегменті інвестиційних сертифікатів. "Я б не назвав це спеціалізацією. Кожна з бірж намагається зайняти велику частку в загальному обігу цінних паперів, а розбиття по різних інструментах - швидше, відображає вибір професійними учасниками ринку майданчика для торгівлі певними інструментами", - вважає керівник відділу торгівлі цінними паперами інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко.
На ринок ОВДП Українська біржа вийшла з явною метою стати конкурентом ПФТС і в цьому сегменті теж (запуск цього ринку на УБ відбувся в серпні). Експерти вітали такий крок, оскільки вважають, що він позитивно вплине на ліквідність ринку. "Поява нового сегменту свідчить про логічне продовження розвитку біржі і ринку в цілому. Це також стане стимул-реакцією до збільшення ліквідності на вторинному ринку і дасть можливість визначити справедливу вартість паперів прозоріше", - говорить Грищенко.
Відносно сегменту ОВДП Українська біржа вже будує вельми амбітні плани. "Біржа запустила торгівлю ОВДП зовсім нещрдавно, але, проте, в осяжному майбутньому ми маємо намір зайняти істотну частку ринку і з цих паперів", - говорить заступник голови правління біржі Комісаров Євген.
Як показали результати торгів в серпні, досить амбітні плани із торгівлі ОВДП має фондова біржа "Перспектива". У липні обсяг торгів держпаперами на цьому майданчику склав 2,67 млн. грн., або 0,2% загального обсягу оргів на біржі, а вже в серпні показник різко виріс до 877 млн. грн. і частки в 29,6%.
"Дійсно, у нас істотно зросли обсяги торгів з ОВГЗ. Цей інструмент у нас інтенсивно запрацював влітку", - підтвердив директор біржі Станіслав Шишков. За його словами, біржі удалося переконати торговців в своїй технологічності і запропонувати їм систему швидких і якісних розрахунків із операцій. "Ми проводимо швидкі розрахунки і у нас є вдалий регламент з НБУ", - підкреслює Шишков. Швидкі розрахунки, як зазначає він, забезпечує платіжна система, і зі своєчасним отриманням первинних документів у торговців проблем не виникає. Він зазначає, що подальше збільшення обсягів операцій з ОВГЗ, перш за все, залежатиме від активності торговців, але серйозно розраховує на збільшення частки торгів держпаперами на своєму майданчику.
Посунути ПФТС в сегменті ОВДП, за підсумками 2010 р., конкурентам навряд чи удасться, адже за вісім місяців обсяг операцій з держпаперами на цій біржі склав 30,2 млрд. грн., тоді як на "Перспективі" - трохи більше 1 млрд. грн., а на Українській біржі, з врахуванням недавнього запуску ринку ОВДП, і зовсім близько 1 млн. грн. Проте хвилюватися ПФТС можна починати вже зараз, адже колеги зробили вельми жвавий стрибок всього за один місяць.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас