Пшениця дорожчає на новинах з РФ та проведенні чергової сесії ФАО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пшениця дорожчає на новинах з РФ та проведенні чергової сесії ФАО

Аграрний ринок
247
Світові ціни на пшеницю знову зросли в четвер, відреагувавши на заяви російських офіційних осіб про можливість продовження заборони на експорт зерна, а також на повідомлення Всесвітньої продовольчої організації (ФАО) ООН про проведення 24 вересня позачергової сесії.
Вартість пшениці з постачанням в грудні на товарній біржі Чикаго зросла в п'ятницю до $7,17 за бушель (приблизно $263,5 за тонну), в четвер зростання цін на контракти досягало під час сесії 2%, повідомляє агентство Bloomberg.
За повідомленням ФАО, на позачерговій сесії планується обговорити ситуацію на ринку зерна і можливі заходи країн у зв'язку з цим. Експерти організації прогнозують зниження світового виробництва пшениці цього року більш ніж на 5%.
В четвер прем'єр-міністр РФ Володимир Путін заявив, що питання про можливість відміни заборони на експорт зерна з РФ може бути розглянуте лише після появи інформації про зерновий баланс наступного року.
Голова уряду зазначив, що зараз спостерігається ситуація, коли після тимчасової заборони на експорт зерно притримується в очікуванні "якихось наступних кроків". "Нашим виробникам і продавцям зерна слід спокійно працювати, виходячи з об'єктивних умов і орієнтуючись на потреби внутрішнього ринку", - сказав Путін.
Заступник голови Мінекономрозвитку Олексій Ліхачев сказав того ж дня, що зняття заборони експорту зерна наприкінці року "не дасть того ефекту, на який він розрахований", оскільки "в масштабі декількох місяців важко говорити про зміну політики експортерів".
Учасники ринку чекали продовження заборони на експорт зерна після 31 грудня 2010 року, заявили "Інтерфаксу" експерти зернового ринку. "Ніхто не сумнівався в тому, що відкриття експорту з 1 січня 2011 року не буде", - заявив "Інтерфаксу" президент Російського зернового союзу Аркадій Злочевський.
Після рішення Росії, на яку припадає 14% світового експорту пшениці, про введення заборони на експорт зерна ціни на пшеницю досягали в Чикаго 6 серпня $8,68 за бушель, що є 2-річним максимумом.
Відповідно до постанови уряду РФ від 5 серпня 2010 року, заборона на експорт зерна діє доки з 15 серпня до 31 грудня 2010 року. Її було введено у зв'язку з необхідністю стабілізувати ситуацію на внутрішньому ринку, запобігти різкому зростанню цін на зерно через зниження урожаю цього року. За прогнозом Мінсільгоспу РФ, валовий збір зерна цього року складе 60-65 млн тонн проти 97 млн тонн в 2009 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас