Коломойському запропонували вибір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коломойському запропонували вибір

Енергетика
1338
НКРЕ відмовила "ДніпроАзоту" Коломойського в отриманні великих обсягів українського газу. Замість бажаних 1,5 млрд. куб. м, завод зможе продавати лише 800 млн., яких вистачить тільки для задоволення власних потреб. Аналітики вважають, що таким чином опосередковано підприємець Дмитро Фірташ готує завод до покупки власного газу, відвойованого в "Нафтогазу".
Вересень ознаменувався для виробників азотних добрив встановленням безпрецедентної вартості газу. Нині блакитне паливо на заводах обходиться виробникам в $375 за 1 куб. м, що істотно підриває їх конкурентоздатність на світових ринках. В цих умовах вони шукають альтернативний дешевший газ. Заявка "ДнепроАзота" на збільшення ліцензійних обсягів постачань українського газу - підтвердження цього.
В компанії повідомили, що більше газу заводу необхідно для того, щоб продавати його черкаському "Азоту". Вартість газу для хімпідприємств також встановлює НКРЕ, і зараз хіміки отримують його за тією ж ціною, що й інші промисловці. Його вартість на задвірках заводів коливається в межах 2,950 тис. грн. за 1 тис. куб. м. Але очевидно, що наявність ліцензії на продаж українського газу виробництва "Укрнафти" обіцяла якусь вигоду інвесторам "ДнепроАзота", а саме - завдяки налагодженим схемам все ж вдавалось знизити собівартість продукції. У цій справі "ДнепроАзот" допомагав черкаському "Азоту", завдяки чому підприємства досить вдало пережили кризу.
Після того, як газ знову подорожчав в третьому кварталі, логічно було б вимагати розширення постачань вітчизняного газу за ліцензією. Це, власне, і зробили обидва заводи. З тією лише різницею, що черкаський виробник просив НКРЕ розширити йому ліцензію з 120 млн. куб. м до 800 млн. Вони не розголошують, якою була вигода в ліцензованих постачаннях, але заявлені обсяги "ДнепроАзотом" - 1,5 млрд. куб. м газу практично відповідають спожитим обсягам газу на виробництвах обох заводів в 2009 р. Так, торік "ДнепроАзот" "з'їв" 653,2 млн. куб. м газу. Черкаське підприємство - трохи більше 1 млрд. Нагадаємо, згідно із законодавством, хіміки можуть купувати газ для виробничих потреб як у компаній-резидентів, так і в нерезидентів.
Відмова НКРЕ розширити "ДнепроАзоту" повноваження газового трейдера ніяк не вплине на нього самого, вважає джерело в Мінпаленерго, оскільки продажем дешевшого українського газу може займатися інша компанія, афільована з групою "Приват" Ігоря Коломойського, - "Енергоальянс". Сам регулятор пояснює відмову тим, що "Укрнафта" не має права реалізувати свою продукцію за тарифом 458 грн. за 1 куб. м газу будь-кому ще, окрім населення. Раніше "ДнепроАзот" прикривався із цього приводу рішенням суду, виграним групою "Приват", за яким реалізація деяких обсягів газу монополіста дозволялася інвесторові.
Аналітики ринку схильні убачати у відмові НКРЕ іншу причину. "Швидше за все, це рішення побічно направлене на те, аби хімпідприємства купували газ у іншого постачальника - компанії, якій повернуть 12,1 млрд. куб. м газу", - сказав один з них. Йдеться про запаси газу в сховищах "Нафтогазу", який повинен передати їх бізнесменові Дмитру Фірташу. Раніше таке рішення прийняв Стокгольмський суд. Вірогідність того, що цей газ Дмитро Фірташ продасть українським споживачам, а саме - хімікам, дуже велика. "Якщо він (Фірташ) вирішить реалізувати газ на експорт, в балансі "Нафтогазу" утворюється пристойна діра. Швидше за все, ці об'єми будуть реалізовані в Україні, що буде більш безболісно для всіх. Кому і за скільки бізнесмен їх продасть - його особиста справа", - повідомило джерело, близьке до міністра Мінпаленерго Юрія Бойка. Враховуючи нинішнє завантаження хімпідприємств, цих обсягів їм вистачило б більш ніж на два роки.
Заковика полягає в тому, що "ДнепроАзот" і державний Одеський припортовий завод - два азотні підприємства, що залишилися, які за останній час не увійшли до сфери впливу бізнесмена Фірташа. Нагадаємо, в серпні він фактично отримав контроль на "Стиролом", черкаським "Азотом" і частково - північнодонецьким підприємством. "Рівнеазот" давно йому належить. Не виключено, що контроль над заводами Фірташу удалося отримати в обмін на пропоновані постачання газу за бартерною схемою.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас