Україна почала вивезення із Закарпаття до Польщі небезпечних відходів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна почала вивезення із Закарпаття до Польщі небезпечних відходів

Енергетика
176
Державне підприємство "Національний центр поводження з небезпечними речовинами" в четвер почало вивозити із Закарпатської області відходи угорської промисловості "Премікс", які незаконно були завезені на територію України в 1999-2005 роках.
"Премікс - це хімічна речовина ІІІ класу небезпеки. Тобто, воно є небезпечною, але не токсичною. Але оскільки речовина пилоподібна, наші фахівці працюють в масках і спеціальних захисних костюмах", - повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" начальник Державного управління охорони природного довкілля в Закарпатській області Андрій Погорєлов.
Він нагадав, що довгий час вирішення цієї проблеми затягувалося у зв'язку із порушеною СБУ кримінальною справою і перебуванням суміші в статусі речового доказу.
Погорєлов уточнив, що із Закарпаття вивезуть 1300 тонн "Преміксу", при цьому завершення всіх робіт планується до кінця цього року.
Чиновник також підкреслив, що остаточну крапку в багатолітній історії з утилізацією і вивезенням "Преміксу" удалося поставити завдяки принциповій позиції Міністра охорони природного довкілля Миколи Злочевського. "Саме міністерство виділило 10,3 мільйона гривень з природоохоронного фонду на проведення робіт", - сказав Погорєлов.
Він додав, що утилізацію проводить польське СП ТОВ "Сарпі", що виграло відповідний тендер, оголошений Мінприроди України. Роботи із завантаження і вивезення до Польщі "Преміксу" проводять фахівці Державного підприємства "Національний центр поводження з небезпечними речовинами".
В 1998-2005 роках приватне підприємство "Озон" завезло до Закарпаття суміш мінеральних речовин "Премікс". На кордоні документи на неї подавалися як на безпечну речовину: за класифікаційною експертизою, проведеною центральною митною лабораторією Держмитслужби України, речовина класифікувалася як "суміш порошкоподібної речовини, яка використовується в певних технологіях і не потребує додаткової екологічної експертизи". Український інститут екогігієни і токсикології ім. Медведя дійшов висновків, що завезена з Угорщини суміш отруйна і частково відноситься до першого, вищого класу небезпеки.
Прокуратура Закарпатської області 30 березня 2005 року порушила кримінальну справу за цим фактом. Згідно з розпорядженням президента України в червні 2005 року була створена Міжвідомча державна комісія під головуванням віце-прем'єра.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас