Що сталось із грошима? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що сталось із грошима?

Валюта
13733
Рівно два роки тому, в 2008-у, багато українців, як завжди, готували дітей до школи, виходили на роботу після відпустки і обговорювали свої літні пригоди. Ніхто й не знав, що до початку економічної кризи в країні залишалося буквально кілька днів.
Тепер, коли пішли минули 2008, 2009 і 8 місяців 2010-го, можна замислитися, що ж відбулося за цей час, і як змінилося життя в Україні.
Грошей, грошей, грошей ...
За період з липня 2008 по липень 2010 грошова база (емісія грошей) збільшилася більш ніж на 60 млрд. грн. У відсотковому співвідношенні це зростання загальної кількості грошей на 36,7%. У цей час грошова маса збільшилась лише 18%. Куди більш наочним виглядає інший приклад - динаміка показників (М3-М0) за період з липня 2008 по липень 2010 року. За цей час цей цифра збільшилася на 11%. Зате кількість готівки (М0) за цей період зросла на 33,7%. Іншими словами в обігу готівкових грошей стало на 44,1 млрд. грн більше. Але, було б більше, якби не валюта?
У період липень 2008-го - липень 2010-го девальвація гривні склала 62,6%. Завдяки чому потік емісійних грошей вдалося сповільнити. В кінці 2008 і в 2009 роках НБУ активно друкував гривню, і одразу вилучав її з ринку, продаючи валюту зі своїх резервів. У 2010 році НБУ почав запускати емісійну гривню на ринок, коли розпочав викуповувати надлишок валюти на міжбанківському ринку. Саме завдяки цьому НБУ вдалося сформувати золотовалютні резерви на рівні близько 30 млрд. дол. У липні 2008 року цих резервів було більше 38 млрд. дол. Якщо відняти з цих резервів НБУ борг із кредитів МВФ, то сума буде виглядати меншою. Чисті резерви НБУ без кредитів МВФ складають близько 18 млрд. дол
Отже завдяки емісії Україна змогла уникнути більшого падіння вартості гривні, і як результат, збільшення недовіри до національної валюти серед населення та бізнесу.
Долари, євро, фунти і фантики ..
Під час кризи населення і бізнес дуже сильно піддалися паніці. Різкий обвал гривні призвів до масової скупки доларів США і євро. Хоча у світі, в кризових умовах, фізичні та юридичні особи на всі вільні гроші купують дорогоцінні метали, зокрема золото.
А в Україні, у період спаду економіки (з липня 2008 по липень 2010 року) перевищення купівлі доларів над їх продажем склало більше 14 млдр. дол. Втім, варто зазначити, що фізичні особи змогли купити менше 30% цієї суми. Інша частина готівкової валюти - гроші бізнесменів, які обслуговують нашу неофіційну економіку.
Конвертація безготівкової гривні в готівкові долари був найбільш популярним методом захисту своїх грошей під час кризи. Він залишається і зараз. Але, якщо, тоді бізнесмени конвертували безготівкові гроші у готівку, перш за все, під впливом недовіри до банківської системи, то на сьогодні процес конвертації безготівкової валюти в готівкову, викликаний швидким ухваленням нового Податкового кодексу. Бізнес хоче просто таким чином убезпечити себе від небажаних наслідків, які можуть з'явитись в результаті введення Податкового кодексу та підвищення фіскального тиску на офіційний бізнес. Думаю, "втеча в долар" - один з українських способів обдурити кризу.
Де поділися гроші МВФ?
Всього за період 2008-2009 МВФ дав кредитів Україні на суму близько 10,6 млрд. дол. Якщо подивитись уважно, то виходить, що наприкінці 2008 року з України було вилучено валюти на суму 6,3 млрд. дол, у вигляді продажу та погашення облігацій і відкликання кредитів наданих нерезидентами (портфельні інвестиції). Ще в 2009 році нерезиденти забрали з України понад 7,7 млрд. дол у вигляді погашення кредитів та облігацій. Таким чином, виходить, що фактично гроші МВФ пішли на погашення боргів України перед нерезидентами. Це були як борги держави, так і приватного бізнесу. З цієї суми, понад 60% - борги приватного сектора.
Для того щоб виключити різні недомовки і непорозуміння, варто пояснити, що безпосередньо на погашення боргів перед нерезидентами пішла тільки частина кредиту МВФ. Зокрема державний борг за єврооблігаціями в розмірі 1,5 млрд. дол був профінансований на пряму за рахунок грошей МВФ. Але, велика частина грошей кредиту МВФ на початку потрапила в золотовалютні запаси НБУ. Але оскільки на ринку спостерігався дефіцит валюти, то НБУ продавав цю валюту на міжбанківському ринку. Отримавши, таким чином, валюту, приватний бізнес розрахувався перед нерезидентами. Так само проходило і фінансування оплати природного газу Росії в 2008-2009 роках. На початку НБУ робив емісію гривні і видавав гроші одному з держбанків у вигляді рефінансування або покупки у нього ОВДП, а потім цьому банку продавав валюту зі своїх золотовалютних резервів. У результаті, виходило, що за газ платили за рахунок грошей МВФ.
Дійсно, одним з головних чинників, який впливав на рішення МВФ видавати кредити України, це було бажання допомогти нерезидентам забрати валюту з України. Якщо б МВФ тоді не допоміг, то могла б статися ситуація, за якої Україна офіційно оголосила дефолт, тобто наша держава не змогла б обслуговувати свої борги і нерезиденти залишилися б в найближчій перспективі без своїх коштів.
Гроші в банках (не скляних)
За підсумками липня 2010 р. гривневих депозитів у банках було майже на 14 млрд. грн менше, ніж у 2008 році. Валютних депозитів на 2 млрд. дол менше в липні 2010 року, ніж було в липні 2008 року. Але це по всіх групах депозитів. Якщо ж розділити депозити населення та фізичних осіб, то виходить, що населення гривневих депозитів розмістило в липні 2010 року на 3,7 млрд. грн більше, ніж за аналогічний період 2008 року. Зате валютні депозити фізичних осіб фактично в липні 2010 року збігаються з липнем 2008-го, тобто все повернулося на колишній рівень, навіть стало краще. Населення гроші в банки повернуло.
З кредитами трохи інша ситуація. Загальна сума гривневих кредитів у липні 2010 року на 93 млрд. грн більша, ніж у липні 2008 року. Зате валютних кредитів за період і липня 2008 по липень 2010 зменшилося на 12,6 млрд. дол. Сталося фактична заміна валютних кредитів на гривневі.
Багато в чому це сталося з кількох причин. По-перше, НБУ заборонив видачу валютних кредитів. По-друге, багато фізичних та юридичних осіб перевели свої існуючі кредити з іноземної валюти в національну. У гривні погашати кредити виявилося значно простіше, оскільки фізичні особи змогли не тільки обслуговувати кредити, але і формувати банкам депозитні портфелі, а юридичні особи встигли набрати нових, вже гривневих позик. Як наслідок, загальний обсяг кредитів юридичних осіб за час кризи збільшився.
За період з липня 2008 по липень 2010 загальна сума гривневих кредитів юридичних осіб зросла більш ніж на 114 млрд. грн, а валютні кредити зменшилися лише на 6 млрд. дол. Зате загальний обсяг кредитів фізичних осіб зменшився і в гривні та доларах. За період липень 2008 - липень 2010 загальна сума гривневих кредитів населення зменшилася на 14 млрд. грн, а обсяг валютних кредитів населення за цей самийперіод зменшився більш ніж на 6 млрд. дол
Інакше кажучи, населення і бізнес змогли влаштуватися в кризових умовах і вирішити свої фінансові питання, хоч і з втратами. Однак сьогодні економіка України потроху наближається до докризових показників 2008 року. Залишається тільки сподіватися і вірити, що другої хвилі кризи не буде.
Олександр Охріменко. Президент Українського аналітичного центру
За матеріалами:
FundMarket
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас