ЄЦБ залишив ставку на рівні 1% річних, як і очікувалось — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ залишив ставку на рівні 1% річних, як і очікувалось

Казна та Політика
119
Європейський центральний банк (ЄЦБ) зберіг в четвер базову відсоткову ставку на рівні 1% річних, мінімальному значенні за всю історію існування ЄЦБ з 1999 року.
Це співпало з очікуваннями аналітиків, опитаних агентством Bloomberg.
Востаннє ЄЦБ змінював ставку 7 травня 2009 року - тоді вона була зменшена на 0,25 відсоткового пункту, до 1% річних.
ЄЦБ продовжує утримувати ставку незмінною 17-й місяць поспіль. Як зазначають експерти, вересневе засідання пройшло в умовах побоювань відносно перспектив зростання світової економіки на тлі явних ознак уповільнення темпів відновлення у США.
Занепокоєність тим, що слабкі темпи зростання американської економіки можуть негативно позначитись на ситуації в єврозоні, ймовірно, змусить членів ради ЄЦБ продовжити терміни дії антикризових програм або навіть прийняти нові заходи стимулювання.
Зокрема, може йтись про спеціальні аукціони, що проводяться ЄЦБ з надання кредитів з фіксованою ставкою на тиждень, один або три місяці. Як очікується, глава ЄЦБ Жан-Клод Тріше на традиційній прес-конференції за підсумками засідання оголосить, що попит банків регіону на кредити, що розподіляються в рамках таких аукціонів, задовольнятиметься в повному обсязі.
Наприкінці серпня глава Бундесбанку, член ради ЄЦБ Аксель Вебер передбачив, що ЦБ єврозони не згортатиме заходи стимулювання як мінімум до початку наступного року.
За словами Вебера, ЄЦБ слід зберегти розподіл кредитів строком на тиждень, місяць і 3 місяці як мінімум до кінця цього року у зв'язку зі "звичайною для цього сезону невизначеністю відносно ситуації з ліквідністю". Поки ЄЦБ оголосив про те, що тижневі кредити в необмеженому обсязі надаватимуться до 12 жовтня, а місячні - до кінця вересня.
Заяви Вебера, зроблені в інтерв'ю Bloomberg Television, викликали роздратування деяких інших членів ради, проте в цілому стали свідоцтвом того, що навіть "яструби" у складі ради не виступатимуть за раніше згортання антикризових заходів.
"ЄЦБ, ймовірно, згорне антикризові заходи досить скоро, але ситуація ще дуже нестабільна, аби повертатися до розмов про exit strategy до кінця року", - зазначає головний економіст Citigroup в єврозоні Юрген Міхельс.
Експерти також говорять про те, що на засіданні у четвер може також бути покращуваний прогноз зростання ВВП єврозони в поточному році на 0,5 відсоткового пункту в порівнянні з червневим прогнозом - до 1,5%.
На користь цього говорить, зокрема, сильна статистика, що вийшла останнім часом.
Так, в четвер статуправління Європейського союзу залишило без зміни оцінку зростання ВВП єврозони в минулому кварталі - на рівні 1% річних, що є максимумом за 4 роки.
Водночас керівництво ЄЦБ, а також ринки і експертів, мабуть, все так само непокоїть ситуації з розміром держборгу і дефіцитом бюджетів низки європейських країн. В даний час премії, які інвестори запрошують за володіння грецькими, іспанськими і ірландськими держпаперами замість німецьких облігацій збільшилися в порівнянні з рівнями, на яких вони знаходилися до прийняття 10 травня спеціальної програми порятунку проблемних країн регіону.
Євро трохи здав свої позиції в парі з єною після оголошення рішення ради ЄЦБ і продовжив зростати відносно долара.
Вартість євро до японської валюти на 16:04 мск в четвер складала 107,9 єн в порівнянні з 108,15 єн в середу. Раніше під час торгів в четвер євро знаходився на рівні 107,95 єн.
Євро коштував $1,2825 до цього часу в порівнянні з $1,2808 за підсумками торгів в Нью-Йорку в середу. Раніше під час торгів в четвер євро зміцнювався до рівня $1,2822.
Центральний банк Швеції в четвер підвищив облікову ставку на 0,25 процентного пункту - до 0,75%. Підвищення стало другим цього року.
Ставка в єврозоні в даний час є найвищою серед найбільших світових ЦБ. ФРС утримує ставку в цільовому діапазоні від нуля до 0,25% річних з грудня 2008 року, ставка Банку Японії знаходиться на рівні 0,1% річних.
Інвестори чекають виступу глави ЄЦБ Жана-Клода Тріше, який відбудеться о 16:30 мск в четвер.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас