Світові ціни на продукти харчування знову зростуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світові ціни на продукти харчування знову зростуть

Аграрний ринок
629
Світові ціни на продукти харчування знову зростають. Коливання цін на пшеницю призвело до зростання протягом місяця вартості продуктів харчування в середньому на 5%. Це найбільше підвищення за місяць, починаючи з листопада 2009 року, говориться в повідомленні Продовольчої і сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (ФАО).
В серпні індекс цін ФАО, який заснований на вартості продовольчого кошика, що складається із зерна, олійних культур, молочних продуктів, м'яса і цукру, дорівнював 176 пунктам, що на 9 пунктів вище, ніж в липні.
Експерти ФАО вважають, що зміна індексу пов'язана переважно з різким раптовим стрибком світових цін на пшеницю, викликаним посухою в Російській Федерації і обмеженнями, що послідували за цим, на експорт пшениці. Серед інших причин - високі ціни на цукор і олійні культури.
ФАО зазначає, що прогноз зі світового виробництва зерна в 2010 році знизився на 41 мільйон тонн - до 2238 млн. тонн, у порівнянні з червневим прогнозом, який складав 2279 мільйонів тонн. Виробництво пшениці становить 646 мільйонів тонн - на 5% менше у порівнянні з 2009 роком.
Але навіть за такого зниження прогнозу світові збори зерна в 2010 році стануть третіми за обсягом за всю історію. Серед основних видів зернових культур на пшеницю припадає левова частка втрат через зниження виробництва у провідних країнах - виробниках пшениці, у першу чергу в країнах СНД.
ФАО вважає, що світовий вжиток пшениці трохи перевищить її виробництво в 2010-2011 рр. Це призведе до зменшення світових запасів на 2%.
В цьому році очікується скорочення виробництва пшениці в Росії, проте баланс буде відновлений за рахунок вищих, ніж зазвичай, урожаїв з інших країн, у тому числі в США і Китаї.
Виробництво кукурудзи наблизилося до рекордного рівня в 845 мільйона тонн. Світове виробництво ячменю зменшиться в 2010 році на 22% - до 129 мільйонів тонн, і досягне найнижчого рівня за останніх 30 років. Це станеться переважно через різке скорочення виробництва в країнах СНД і країнах Європейського союзу у зв'язку з несприятливими погодними умовами.
Як повідомляє центр новин ООН, недавні хвилювання на світовому ринку зерна обговорюватимуться на спеціальній сесії Міжурядової групи із зерна і Міжурядової групи з рису, яка відбудеться 24 вересня.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас