ЄЦБ не змінить ставку у четвер і може продовжити програми підтримки банків до 2011 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ не змінить ставку у четвер і може продовжити програми підтримки банків до 2011 року

Казна та Політика
130
Європейський центральний банк (ЄЦБ), який в четвер проведе чергове засідання, збереже базову відсоткову ставку на рівні 1% річних, прогнозують експерти, опитані агентством Bloomberg.
Це мінімальне її значення за всю історію існування ЄЦБ із 1999 року.
Водночас, за даними британської газети Financial Times, на засіданні буде розглядатися питання про продовження термінів дії антикризових програм з підтримки банківського сектора єврозони.
Зокрема йтиметься про спеціальні аукціони, які проводяться ЄЦБ з надання кредитів з фіксованою ставкою на тиждень, один або три місяці. Як очікується, глава ЄЦБ Жан-Клод Тріше на традиційній прес-конференції за підсумками засідання оголосить, що попит банків регіону на кредити, що розподіляються в рамках таких аукціонів, буде задовольнятися в повному обсязі, оскільки, незважаючи на явні ознаки поліпшення макроекономічної ситуації в єврозоні, побоювання щодо уповільнення темпів відновлення економіки США зберігаються.
У п'ятницю глава Бундесбанку, член ради ЄЦБ Аксель Вебер припустив, що ЦБ єврозони не буде згортати заходи стимулювання як мінімум до початку наступного року.
За словами Вебера, ЄЦБ слід зберегти розподіл кредитів строком на 1 тиждень, 1 місяць і 3 місяці як мінімум до кінця цього року у зв'язку із "звичайною для цього сезону невизначеністю відносно ситуації з ліквідністю". Поки ЄЦБ оголосив про те, що тижневі кредити в необмеженому обсязі будуть надаватися до 12 жовтня, а місячні - до кінця вересня.
Рішення про терміни виходу з програм стимулювання слід обговорити вже в I кварталі 2011 року, додав Вебер.
Заяви Вебера, зроблені в інтерв'ю Bloomberg Television, викликали роздратування деяких інших членів ради, проте в цілому стали свідченням того, що навіть "яструби" у складі ради не будуть виступати за раніше згортання антикризових заходів.
Експерти також говорять про те, що на майбутньому засіданні в четвер може також бути покращений прогноз зростання ВВП єврозони в поточному році на 0,5 процентного пункту в порівнянні з червневим прогнозом - до 1,5%.
На користь цього говорить, зокрема, сильна статистика, що вийшла в останній час.
Так, зведений індекс ділової і споживчої довіри до економіки єврозони виріс у серпні до 101,8 пункту - максимального рівня з березня 2008 року, тоді як аналітики, опитані агентством Bloomberg, очікували підвищення показника до 101,6 пунктів.
Довіра до європейської економіки зростає на тлі максимальних за чотири роки темпів збільшення ВВП регіону в другому кварталі цього року, обумовленого підвищенням обсягів експорту.
Тим не менш, аналітики вважають, що довіра може зменшитися, враховуючи ослаблення темпів відновлення світової економіки і скорочення витрат урядами європейських країн.
Побоювання також пов'язані зі слабкістю внутрішніх ринків більшості країн єврозони: останнім підтвердженням цього стали дані про скорочення роздрібних продажів у Німеччині в липні на 0,3% в порівнянні з попереднім місяцем.
Експерти прогнозували зростання продажів за місяць на 0,5%.
У червні скорочення роздрібних продажів склало 0,3% щодо попереднього місяця.
Безробіття у ФРН у серпні падало 14-й місяць поспіль, однак, судячи з опублікованих щойно даних, поліпшення ситуації на ринку праці не призводить до збільшення споживчих витрат.
За даними консенсус-прогнозу опитаних агентством Bloomberg аналітиків, першого підвищення облікової ставки ЄЦБ слід очікувати тільки у вересні 2011 року, в той же час деякі експерти вважають, що у разі сприятливого розвитку ситуації ставка може почати підвищуватися вже в січні. Найгірший сценарій передбачає збереження ставки на поточному рівні аж до кінця першого кварталу 2012 року.
Востаннє ЄЦБ змінював ставку 7 травня 2009 року - тоді вона була зменшена на 0,25 відсоткового пункту, до 1% річних. Банк Англії втримує ставку на поточному рівні з березня 2009 року.
Ставка в єврозоні в даний час є найвищою серед найбільших світових ЦБ. Федеральна резервна система США втримує ставку в цільовому діапазоні від нуля до 0,25% річних з грудня 2008 року, ставка Банку Японії перебуває на рівні 0,1% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас