"Ъ": Україна відсвяткує день родовища — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Україна відсвяткує день родовища

Енергетика
532
Москва згодна допустити Україну до видобутку газу на її території за умови створення СП між "Газпромом" і "Нафтогазом", заявив міністр палива та енергетики Юрій Бойко.
Правда, як з'ясував Комерсант-Україна, Україні пропонуються не діючі родовища, а неопрацьовані. Видобуток газу на них не завжди під силу навіть таким гігантам, як ENI і Total, зазначають експерти. У вівторок увечері в інтерв'ю "П'ятому каналу" міністр палива і енергетики Юрій Бойко повідомив, що Росія запропонувала Україні брати участь у видобутку газу на своїх родовищах.
"З нашого боку є принципова позиція: ми хочемо, аби була завантажена наша газотранспортна система. А з боку російських партнерів є пропозиція дати нам можливість працювати з їх добувними активами. Так само, як вони зробили з німецькою компанією Wintershall", - сказав Бойко і додав, що ці пропозиції вивчаються і жодних остаточних рішень з них прийнято не було.
Видобуток Україною газу на території Росії обговорюється як одна з умов створення спільного підприємства між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом". Українська сторона готова внести до нього газотранспортну систему і нафтогазове родовище Площа Паласа на шельфі Чорного моря, а у відповідь розраховує отримати в Росії родовище, видобуток газу на якому вже складає 30 млрд кубометрів газу на рік. Ці обсяги дозволять повністю забезпечити газом українську промисловість за низькими цінами.
В прес-службі "Газпрому" коментувати слова Юрія Бойка відмовилися. Проте високопоставлене джерело в компанії пояснило, що до СП пропонується внести не родовище, що діє, а лише право видобутку сировини на одній з крупних площ. "Прибуток, який Україна отримає від транспортування газу, вона зможе інвестувати в розробку цього родовища. Якщо це принесе результат, газ може бути проданий усередині Росії або експортований до України, і таким чином СП отримає додатковий прибуток, - говорить співрозмовник.- Про отримання готового родовища, де буде багато дешевого газу, не йдеться".
Джерело також нагадало, що СП "Ачимгаза" з Wintershall ("дочка" BASF) працює на Ачимській ділянці Уренгойського родовища за таким самим принципом. Wintershall через спільне підприємство з "Газпромом" вклала в розробку газу 750 млн євро і має намір інвестувати ще 200 млн. Зараз на родовищі добувається 25 млрд кубометрів газу на рік. Причому його собівартість на 17-20% вища, ніж що добувається на інших родовищах Росії, оскільки видобуток ведеться з глибини 4-5 км. (зазвичай вона не перевищує 1,5 км.). Крім того, "Газпром" має контроль в СП - йому належить 51% акцій.
Начальник інвестиційного відділу ДІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шєїн передбачає, що Україні будуть запропоновані ділянки, від розробки яких раніше відмовилися інші компанії. "'Газпром' постарається внести до СП Астраханське родовище, де хоча і великі запаси газу і газоконденсату, але такий високий вміст в них сірки, що навіть найбільші світові нафтові компанії ENI і Total не змогли вести там розробку", - говорить він. Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима вважає, що на таких умовах проект створення СП між Україною і Росією спочатку приречений на провал. "У нас вже є приклади співпраці, де інтереси двох країн спочатку не збігалися, а тому проекти виявилися нежиттєздатними: газотранспортний консорціум і 'Укртатнафта'", - нагадує експерт. Консорціум з управління ГТС так і не почав роботу: Україна розраховувала на інвестиції "Газпрому" в будівництво нового газопроводу Богородчани-Ужгород, а російська компанія хотіла управляти системою, що діяла. "Російська сторона втратила частки в 'Укртатнафті' у тому числі тому, що Україні не була вигідна робота СП під контролем 'Татнефти'", - вважає Гудима.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас