Газ знову заплутує — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газ знову заплутує

Енергетика
701
Президент Віктор Янукович підписав директиви, якими повинен керуватися уряд на переговорах з Москвою про умови постачань газу наступного року. Про них вчора розповів голова президентської адміністрації Сергій Льовочкін. Але умови контрактів, якими безпосередньо керуватимуться "Нафтогаз" і "Газпром", залишаться конфіденційними. На думку експертів, оприлюднено буде лише їх узагальнені положення.
Глава президентської адміністрації Сергій Льовочкін повідомив, що українські пріоритети на газових переговорах з Росією - це максимальне зменшення ціни на газ, що імпортується, підвищення ставки на транзит російського газу до Європи і збільшення обсягів його прокачування. За його словами, переговори між Москвою і Києвом йдуть динамічно, обговорюються пропозиції обох сторін.
"Ці переговори непрості, складні, але у нас немає іншого виходу", - так вчора прем'єр Микола Азаров пояснив наміри України переглянути домовленості з "Газпромом", підписані в 2009 р. за підтримки екс-прем'єра Юлії Тимошенко і голови російського уряду Володимира Путіна.
Однак в Кремлі не хочуть змінювати чинні контракти ні з "Нафтогазом", ні з європейськими компаніями - найбільшими споживачами російського газу. Йдеться про німецькій E.On Ruhrgas і французьку GDF Suez, які намагаються змінити формулу ціни в газових контрактах, аби до 40% постачань прив'язати не до вартості кошика нафтопродуктів (як зараз визначено в документах), а до нижчих спотових котирувань. Також європейські компанії не хочуть викуповувати після 2012 р. не вибрані до цього часу об'єми газу, які були законтрактовані, але не були потрібними в 2009-2010 рр. у зв'язку зі світовим спадом виробництва.
У "Газпромі" вважають, що в даний час юридичних підстав для зміни умов нині чинних домовленостей немає, оскільки зараз газовий ринок відносно стабільний. Але Микола Азаров вважає, що в України є шанс укласти договір з російською монополією на нових умовах. "Шукатимемо аргументи. У нас є ще час переконати наших російських партнерів, і я думаю, що ми знайдемо компромісне рішення", - зазначив прем'єр. Він переконаний, що угода, що діє, вигідна лише російській стороні.
Іншу позицію зайняв Володимир Путін. Російський прем'єр вважає, що завдяки цим домовленостям Україна має значну знижку на російський газ - $100 на кожній тисячі кубометрів. "Ну куди ще? І так досить", - підкреслює Володимир Путін.
Експерти переконані, що Москва погодиться і на більші знижки. "Головне питання полягає в тому, що Україна повинна дати натомість", - сказав Олександр Тодійчук, президент Київського міжнародного енергоклубу. "Якщо, наприклад, Україна віддасть за пару мільярдів доларів свою газотранспортну систему, то, враховуючи нинішню ціну газу, ми отримаємо знижку на декілька років, але де-факто цей газ обійдеться нам дорожче ринкової ціни", - зазначив експерт.
В "Газпромі" ідею зниження вартості газу для українського ринку і підписання нових договорів з "Нафтогазом" вважають за краще розглядати в контексті перспектив створення спільного підприємства, яке передбачає об'єднання активів двох компаній. Минулого тижня міністр палива і енергетики Юрій Бойко обговорив з головою правління "Газпрому" Олексієм Міллером об'єкти, які можуть бути внесені до статутного фонду СП. За словами українського чиновника, Україна готова внести до СП всю газотранспортну систему і нафтогазоносну площу Палласа на шельфі Чорного моря. Київ, у свою чергу, чекає від "Газпрому" пропозицій із російських родовищ, які можуть бути внесені до СП.
Олександр Тодійчук не поділяє оптимізму Мінпаленерго відносно спільного майбутнього "Газпрому" і "Нафтогазу" і не бачить можливості для укладання між компаніями симетричних домовленостей. Крім того, експерт звернув увагу на досвід роботи спільних підприємств на основі управління російських компаній. "Продаж їм або передача в управління бізнесу не вирішує питань", - зазначив Олександр Тодійчук.
Його російський колега Костянтин Симонов, гендиректор Фонду національної енергетичної безпеки, підтримує ідею злиття "Газпрому" і "Нафтогазу", оскільки це вигідно обом компаніям. "Для Росії плюс в тому, що ми можемо відмовитися від будівництва досить дорогого "Південного потоку" (газопровід в обхід України) і отримати вже існуючий канал транзиту газу. Україна залишиться в газовому бізнесі як транзитна країна для російських газових постачань. А Європа отримує надійну функціонуючу систему з єдиним відповідальним в особі Росії", - заявив Костянтин Симонов. Але він вважає, що ідея зі створення СП "Газпрому" і "Нафтогазу" буде реалізована лише в тому випадку, якщо українська влада усвідомить, що "потрібно піти на деякий політичний ризик".
Полемізуючи з Костянтином Симоновим про позитивний ефект для української сторони від створення СП, Олександр Тодійчук звернув увагу, що останнім часом в Україні здійснюється послідовна дезінформація населення відносно газових питань. "Навесні цього року нам говорили, що харківські домовленості з газу дозволять ціни для населення не піднімати. Потім нам сказали, що ціна все ж підніметься, але лише 1 серпня поточного року, і більше вона зростати не буде. Проте потім на сайті Міжнародного валютного фонду ми читаємо, що Україна зобов'язалася підвищити ціни на газ для населення, і з 1 квітня 2011 р. - ще на 50%", - нагадав президент Київського міжнародного енергоклубу.
Українські експерти також звертають увагу, що зовнішньоекономічні контракти в нафтогазовій сфері, в яких прописуються деталі співпраці, укладається господарюючими суб'єктами, які мають широкі можливості на свій розсуд встановлювати міру конфіденційності як самих контрактів, так і фінансово-економічної інформації, яку вони містять. А контракти між "Газпромом" і "Нафтогазом", як правило, містять умову, що сторони беруть на себе зобов'язання докладати всих можливих зусиль, аби зміст не став відомий третім особам. Про це торік заявляв Ігор Діденко, будучи першим заступником голови правління "Нафтогазу". Це дозволяє сторонам-підписантам публічно маніпулювати умовами домовленостей у своїх інтересах.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас