Друга хвиля не загрожує — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Друга хвиля не загрожує

Казна та Політика
4163
"Уникнути негативного впливу ми не зможемо, але сьогодні ми озброєні додатковими п'ятьма валами захисту", - заявив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький, коментуючи можливий вплив поновилася світової економічної рецесії на економіку України.
На думку аналітиків, деякі з "валів" може розмити, але в цілому ситуація виглядає набагато більш водонепроникною, ніж в 2008 р.
Тема уповільнення відновлення світової економіки (по суті - друга хвиля кризи) зараз обговорюється досить активно. Зокрема, про ймовірне погіршення ситуації говорили економісти Нуріель Рубіні і Рубен Варданян, занепокоєння з цього приводу озвучували міністр фінансів РФ Анатолій Кудрін і заступник директора-розпорядника МВФ Наоукі Шінохара, а в минулу п'ятницю в своєму виступі глава ФРС США Бен Бернанке висловив побоювання з приводу темпів відновлення економіки США.
За словами аналітика інвестиційної групи "Сократ" Олександра Саливона, очевидні ознаки відновлення рецесії вже починають виявлятись. Зокрема, ринок нерухомості США впав на 27% у липні, нижче рівнів за останні 15 років, а ціни на корпоративні облігації знаходяться на максимальних рівнях за останні шість років, що говорить про великі побоюваннях інвесторів щодо продовження рецесії в США.
"Але побоювання і очікування - ненадійні інструменти прогнозування", - нагадує він.
Суто теоретично, на думку експерта, значним є економічний цикл з 34 років, який складається з 17 років фази росту і 17 років стагнації. "Попередня фаза стагнації мала у 1966-1983 рр.., після чого послідували 17 років процвітання, увінчані обвалом інтернет-компаній в 2000 р. На даний момент ми перебуваємо у фазі стагнації 2000-2017 рр.., А отже зростання економіки і фінансових ринків більше одного-двох років без істотних протилежних тенденцій неможливе ", - стверджує Саливон.
Отже, до початку 2011 р. ринки і економіки країн, у тому числі України, будуть перебувати під тиском. Експерти сходяться на думці, що друга хвиля світової економічної кризи можлива, якщо країни єврозони не впораються з критичним рівнем зовнішньої заборгованості. Але на сьогоднішній день ЄС має достатньо коштів для стабілізації ситуації, і тому ризик другої хвилі розглядається як імовірний, але не неминучий.
У той же час, на думку аналітика ІК BG Capital Віталія Ваврищука, ймовірність повторення в Україні повномасштабної кризи зразка 2008-2009 рр.. практично нульова, оскільки за більшістю показників економічна ситуація принципово відрізняється від умов, що склалися в другій половині 2008 р.
"Глибока девальвація гривні і падіння обсягів кредитування допомогли збалансувати рахунок поточних операцій, - говорить експерт .- Завдяки цьому до кінця року на валютному ринку буде переважати пропозиція валюти, що дозволить НБУ забезпечувати стабільність гривні, накопичуючи при цьому резерви".
Стабільність гривні, у свою чергу, виключає нову банківську кризу, яка два роки тому багато в чому була спровокована бажанням населення і бізнесу вилучити свої гривневі заощадження з банків і конвертувати їх у валюту.
До речі, саме стабілізацію ситуації навколо НБУ пан Литвицький вніс до переліку тих факторів, які дозволять Україні в подальшому уникнути істотного впливу світової кризи. Він нагадав, що виступи уряду проти НБУ в 2008 р. породили "дуже небезпечні очікування ринкових гравців", тому дуже правильними були кроки з прийняття влітку цього року закону, який нормалізував ситуацію. "І сьогодні ніхто не тицяє, не тисне на Нацбанк", - підкреслив він.
Крім того, на його думку, тримати оборону допоможуть "правильні, хоча й непопулярні бюджетні кроки", наявність діючої програми співпраці з Міжнародним валютним фондом, нормалізація торговельно-економічних відносин з Росією і рішення уряду відмовитися від введення повної заборони на експорт зернових . "Це дуже важливо, тому що означає, що влада отримала уроки з минулого. Такі економічно правильні рішення заспокоюють ринки", - сказав Валерій Литвицький.
На думку аналітика інвестиційної компанії Concorde Capital Микити Михайличенка, покращиться "пружність" економіки в порівнянні з 2008 р. обнадіюють також більш стабільна політична ситуація, істотне уповільнення інфляції з піка 31% у травні 2008 р. до 10% в 2010 р. і зниження корпоративного зовнішнього боргу на 13%.
Директор аналітичної групи Da Vinci AG Анатолій Баронін, у свою чергу, вважає, що у разі виникнення другої хвилі світової економічної кризи Україна не витримає її наслідків. "В Україні не розпочаті ключові реформи, які б дозволили підвищити стрес-стійкість українського ринку до внутрішніх і зовнішніх негативних впливів, наприклад, податкова і пенсійна реформи. Тобто відсутні ті базові зміни, які дали б можливість підвищити стійкість до кризи національної економіки", - пояснює він.
У той же час позитивні зміни, що склалися під впливом світової кон'юнктури (підвищення попиту на металургійну продукцію) або сезонних чинників (зниження інфляції), на його думку, не можна розглядати як системні, що відображають рівень розвитку економіки.
Ольга Галицька
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас