Вартість пенсійних активів у світі до 2020 р. зросте на 66%, до 36 трлн євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вартість пенсійних активів у світі до 2020 р. зросте на 66%, до 36 трлн євро

Казна та Політика
752
Сукупна вартість пенсійних активів у світі до 2020 року зросте на 66% і досягне 36 трлн євро, прогнозує компанія Allianz Demographic Pulse, що входить до структури німецької страхової групи Allianz.
Як наголошується в прес-релізі Allianz, результати дослідження говорять про те, що найвищі темпи зростання пенсійних активів очікуються на ринках, що розвиваються, країн Азії та Центральної і Східної Європи (ЦСЄ). При цьому США залишаються найбільшим пенсійним ринком у світі, незважаючи на серйозний вплив фінансової кризи.
При цьому глобальна проблема старіння населення висуває на перший план необхідність розвитку системи накопичувального пенсійного забезпечення.
Незважаючи на наслідки поточної фінансової кризи, згідно з результатами дослідження, очікується, що до 2020 року обсяг світового пенсійного ринку зросте на 66% при річних темпах зростання в 4,7%. Загальна вартість пенсійних активів зросте з 22 трлн євро до 36 трлн євро.
Головний пенсійний аналітик Allianz Рената Фінці, яку цитує прес-служба, зазначила: "Ми очікуємо, що збільшення пенсійних накопичень стане рушійною силою зростання матеріального добробуту населення в багатьох країнах Європи, Азіатсько-Тихоокеанського регіону і США".
Нерівномірний розподіл активів
У 2009 році сукупний обсяг світового пенсійного ринку складав близько 22 трлн євро, при цьому практично половина припадала на його лідера - США, частка другого за розмірами гравця - Великобританії - дорівнювала 11,5%. Частка країн Західної Європи на ринку пенсійних активів складала трохи більше 20%, у той час як на частку Австралії і Японії припадало по 3% світового пенсійного ринку. Частки країн Азії та регіону ЦСЄ, що розвиваються, які знаходяться на ранньому етапі формування приватних систем накопичувального пенсійного забезпечення, як і раніше, незначні і становлять 1,8% і 0,4% відповідно.
Країни, що розвиваються, вийшли на траєкторію зростання
"Найбільш динамічне зростання буде спостерігатися на ринках країн Азії, що розвиваються, - говорить Фінці, - Очікується, що до 2020 року ринки цих країн будуть зростати на 16,8% на рік і досягнуть сукупного обсягу в 2,2 трлн євро, що відповідає поточним обсягом пенсійного ринку Великобританії ". Аналогічна динаміка прогнозується і на ринках країн ЦСЄ, більшість з яких за останнє десятиліття створили обов'язкові системи накопичувального пенсійного забезпечення. Темпи зростання на пенсійних ринках ЦСЄ до 2020 року прогнозуються на рівні 15,5%.
Зважаючи на свої розміри і серйозний рівень розвитку найбільші пенсійні ринки не зможуть досягти таких самих високих темпів зростання. США продовжать домінувати на світовому ринку до кінця цього десятиліття, хоча сукупні темпи річного зростання (CAGR) на цьому ринку будуть становити всього 3,6%. Незважаючи на незначне зростання, чистий приріст вартості пенсійних активів США за цей період буде дорівнює загальній поточній вартості пенсійних активів континентальної Західної Європи.
Ринок різко зменшився у зв'язку з фінансовою кризою
Фінансово-економічна криза серйозно вплинула на світовий пенсійний ринок. На кінець 2008 року обсяг ринку становив 20 трлн євро, що означає 15% скорочення в порівнянні зі станом на кінець 2007 року (23,2 трлн євро). Дуже схожа криза вдарила по пенсійному ринку США, де падіння склало 22%.
В цілому ступінь впливу поточної фінансової кризи на пенсійні ринки пропорційний розміру пенсійних активів, вкладених в акції. Відновлення ринку акцій в 2009 році сприяло піднесенню пенсійних ринків, які, тим не менше, ще не досягли докризового рівня 2007 року. Для того, щоб компенсувати ці збитки, у населення немає іншого виходу окрім як почати більше відкладати на старість. Це стосується не тільки країн з розвиненою системою накопичувального пенсійного забезпечення, таких як США, Великобританія, Нідерланди і Швейцарія, але й країн, де діє система виплати пенсій з поточних доходів. Реформування цієї системи призведе до зниження рівня пенсій, яке громадянам необхідно буде компенсувати за рахунок накопичення приватного пенсійного капіталу, щоб забезпечити собі адекватний рівень життя на старості. Це також актуально для східноєвропейських країн і країн Азії, де населення тільки нещодавно почало займатися накопиченнями у міру зростання добробуту.
Ризики і умови стійкості пенсійних систем
Незважаючи на різний рівень розвитку та обсяг, перед пенсійними ринками в усьому світі стоять однакові завдання: старіння населення і зростання державного боргу припускають посилення ролі системи накопичувального пенсійного забезпечення. Все більше країн у світі приходять до розуміння, що кращою практикою в галузі пенсійного забезпечення є наявність двох стійких систем - державного пенсійного забезпечення та приватного накопичувального пенсійного забезпечення. Таке поєднання двох складових дозволяє розподілити ризики.
Ці фундаментальні довгострокові тенденції, швидше за все, матимуть великий вплив на структуру пенсійних доходів у майбутньому.
Фінці переконана, що майбутнім пенсіонерам необхідно буде диверсифікувати джерела своїх пенсійних доходів. Найскладнішим завданням для громадян буде спланувати і створити структуру своїх пенсійних доходів, які надходять з різних джерел. "Постачальники фінансових послуг, які, швидше за інших, відреагують на нові потреби клієнтів і крім чисто фінансових послуг з управління капіталом запропонують своїм клієнтам допомогу консультантів в розробці цілісного підходу до управління накопиченнями та інші послуги фінансового консалтингу, виграють від майбутнього зростання пенсійних активів", - резюмувала вона .
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас