Голова ФДМ не виключає нової спроби приватизації ОПЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова ФДМ не виключає нової спроби приватизації ОПЗ

Казна та Політика
130
Глава Фонду державного майна (ФДМ) України Олександр Рябченко вважає можливою ще одну спробу приватизації ВАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ, Південний Одеської обл.), проте йому важко назвати терміни у зв'язку з нестабільністю ринку.
"Я думаю, що можна чекати (приватизації), але яким це буде конкурс, що продаватиметься (обсяг пакету)", поки сказати неможливо ", - зазначив він на прес-конференції в Києві в середу.
За прогнозами Рябченка, нова ціна держпакету акцій ОПЗ може досягти 6 млрд грн.
"Не думаю, що він (ОПЗ) сильно піднявся від тієї ціни, яка була на минулому конкурсі. Можливо, до 6 млрд грн. він і підніметься, а те, що він досягне 8 млрд грн., - у мене є сумніви", - сказав він.
Як повідомлялося, колишній уряд України на чолі з Юлією Тимошенко двічі намагався приватизувати ВАТ "ОПЗ", але безрезультатно. Вперше (навесні 2008 року) він відмінив конкурс у зв'язку з тиском президента Віктора Ющенка, удруге (восени 2009 року) ФГИ відмовився від продажу, визнавши запропоновану ціну (5 млрд грн.) заниженою.
Заявки на участь в торішньому конкурсі з продажу ОПЗ, підкріплені грошовими заставами по 400 млн грн., подали три компанії: українські "Фрунзе-Флора" і "Нортіма" і російське ТОВ "Азот-сервіс", яке є "дочкою" ВАТ "СИБУР Холдинг". Проте конкурсна гарантія була повернена лише "Азот-сервіс".
В грудні 2009 року Господарський суд Києва задовольнив позови "Фрунзе-Флори", контрольованої бізнесменом Костянтином Григоришиним, і пов'язаного з бізнесменом Ігорем Коломойським ТОВ "Нортіма", зобов'язавши ФДМ повернути застави по 400 млн грн., проте ФДМ подав апеляції на ці рішення. Застави до цих пір не повернені.
Крім того, "Нортіма" заявила про плани в суді вимагати визнання її переможцем конкурсу.
Теперішній прем'єр-міністр України Микола Азаров в липні 2010 року заявив про готовність уряду повернути застави учасникам конкурсу. За його словами, конкурс з продажу підприємства може бути організований, коли складеться сприятлива кон'юнктура на ринку.
Крім виробництва хімічної продукції, ОПЗ займає монопольне становище на ринку послуг з його перевалки. Близько 90% виробленої заводом продукції експортується.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас