Табачник передумав повертати вступні іспити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Табачник передумав повертати вступні іспити

Казна та Політика
657
Міністерство освіти і науки відмовилося від ідеї повернути іспити до вузів і хоче дати більше часу на подачу документів, повідомляє газета "Сегодня".
Міносвіти винесло на громадське обговорення нові умови прийому до вузів. Воно триватиме до 25 вересня. Пропонується низка істотних нововведень - зокрема, на тиждень збільшити термін проведення вступної кампанії. Прийом документів передбачають почати 1 липня, а не 15-го, як було цього року. Тим, кому належить здавати творчий конкурс, дається три тижні, а не два, - до 22 липня. В тих, хто вступає на спеціальності, де не потрібний творчий конкурс, буде час до 31 липня (тобто місяць, а не 3 тижні, як було в 2010-у).
Крім того, вузам потрібно розробити форму для попередньої реєстрації заяв абітурієнтів по інтернету. Передбачається, що ці заходи зменшать розміри черг. Цього літа черги в перший тиждень подачі документів були величезними - всі боялися не встигнути. Кількість вузів, в які можна подавати документи, не змінилася - їх залишиться 5.
Ще одна передбачувана новинка - для вступу потрібно набрати на тестуванні не менше 140 балів (рівнозначно "трійці" за п'ятибальною системою) з профільного предмету. Цього року жодних обмежень не було. З інших тестів потрібно набрати від 124 балів (можна і менше, але тоді з профільного предмету потрібно мати не менше 170).
Пропонується також дозволити вступати до наших вузів тим українцям, які вчилися в закордонних школах. До списків рекомендованих до зарахування першими записуватимуть тих, хто має право на вступ поза конкурсом (їх список доповнений дітьми шахтарів, як було у 2009-у). Потім йдуть ті, хто поступає лише за співбесідою (до таких відносяться лише "чорнобильці"). На третьому місці - призери міжнародних олімпіад. Далі - всі інші.
Призерам всеукраїнських олімпіад і переможцям конкурсів наукових робіт Малої академії наук хочуть давати додаткові бали. За диплом 1-го ступеня - 50 балів, 2-го - 40, 3-го - 30. Також від 2 до 20 балів - тим, хто закінчив підготовчі курси при вузі (зрозуміло, під час вступу до цього ж вузу).
В той же час з проекту зникла норма про проведення вступного іспиту як третьої складової, є лише тести і середній бал шкільного атестата, як було і цього року. "Так, ця норма не увійшла до проекту. Але я переконаний, що ректори вузів наполягатимуть на тому, аби її повернули", - заявив "Сегодня" в.о. глави парламентського комітету з питань освіти Максим Луцький. Ректор КНУ імені Шевченка і керівник Асоціації ректорів Леонід Губерський підтвердив: його колеги хочуть, аби вступні іспити повернули.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас