МВФ запобігає кризам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ запобігає кризам

Казна та Політика
980
Міжнародний валютний фонд вирішив допомогти країнам із стабільною фінансовою системою уникнути можливого погіршення платіжного балансу і проблем в банківському секторі. Нова кредитна програма - precautionary credit line - дозволяє йому видавати країнам кредити за простішою процедурою, що зробить їх доступнішими. Україна зможе скористатися такою допомогою лише після 2012 року, коли завершиться дія програми stand-by, в рамках якої вона зобов'язалася виконати низку вимог фонду із реформування економіки.
Міжнародний валютний фонд (МВФ) дозволив країнам, які проводять розсудливу фінансову політику, отримувати позики нового типу - превентивні кредитні лінії (precautionary credit line; PCL). Їх отримають держави, що мають проблеми в одному з головних секторів: банківській сфері, монетарній політиці або платіжному балансі. При цьому країни можуть не повною мірою відповідати критеріям інших антикризових кредитних програм МВФ.
Нова кредитна програма дозволить полегшити створення фінансової подушки на випадок криз для ширшого кола країн, що розвиваються, упевнені у фонді. Країни-позичальники отримуватимуть доступ до нової кредитної лінії і платитимуть відсотки з позики лише в разі використання цих коштів. Обсяг PCL може досягати 500% від квоти з можливістю збільшення до 1000% після перших 12 місяців. Це робить кошти з PCL доступнішими, ніж ті, що виділяються за програмою Flexible Credit Line (отримали Колумбія, Польща і Мексика).
На думку директора-розпорядника МВФ Домініка Стросс-Кана, поява нової програми МВФ сприятиме створенню міцнішої фінансової системи у світі.
За оцінками експертів, PCL розраховані на запобігання кризовим явищам, а не на боротьбу з ними. "МВФ розширює пакет своїх інструментів. Нова програма, на відміну від чинної, розрахована на країни, які поки що не мають макрофінансових проблем. Тому вона направлена переважно на профілактику можливого погіршення платіжного балансу", - зазначає аналітик ДІК BG Capital Віталій Вавріщук.
Підтвердженням цього є порівняно невеликий обсяг максимального кредиту за кредитною програмою. Для порівняння: обсяг останньої позики stand-by, наданої МВФ Україні, складає 728,9% квот країни. Сам факт появи нової програми додатково дисциплінує уряди країн, що розвиваються, вважають експерти. "Нова програма стимулює проведення збалансованої фінансової політики. Лише в такому разі країни зможуть розраховувати на швидку кредитну допомогу", - зазначає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
У зв'язку з тим, що кредитна програма МВФ, що діє, відносно України розрахована до кінця 2012 року, Україна зможе скористатися PCL лише в середньостроковій перспективі. "Програма stand-by спрямована на вирішення всіх економічних проблем, тому немає підстав говорити про другу кредитну лінію, - говорить професор Київської школи економіки Михайло Сальников.- Інша справа, що зараз уряд перевиконує рекомендації фонду, тому після 2012 року ми зможемо у разі потреби розраховувати на допомогу за новою програмою".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас